gulasz - 5883 przepisów (strona:24/393)

Gulasz z cielęciny 54

Gulasz z cielęciny jest rozgrzewający i lekko pikantny, czyli w sam raz na jesienne obiady. Jeśli lubicie gulasze, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie wymaga on długiego gotowania mięsa. Czas, w którym gulasz z cielęciny się gotował, wykorzystaliśmy na zrobienie złocistych placków ziemniaczanych, których nie jedliśmy od bardzo dawna, w ten sposób na obiad zjedliśmy(...)danie obiadowe lepsze niż w restauracjach. Udostępnij Gulasz z cielęciny – składniki 500 g cielęciny na gulasz 1 duża cebula 2 pomidory 2 łyżki papryki czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki 1 / 4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminku 7 ziarenek zielonego pieprzu 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 szklanki wody 1 łyżka mąki

niecodziennikpary
Gulasz z cielęciny 60

Gulasz z cielęciny jest rozgrzewający i lekko pikantny, czyli w sam raz na jesienne obiady. Jeśli lubicie gulasze, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie wymaga on długiego gotowania mięsa. Czas, w którym gulasz z cielęciny się gotował, wykorzystaliśmy na zrobienie złocistych placków ziemniaczanych, których nie jedliśmy od bardzo dawna, w ten sposób na obiad zjedliśmy(...)danie obiadowe lepsze niż w restauracjach. Udostępnij Gulasz z cielęciny – składniki 500 g cielęciny na gulasz 1 duża cebula 2 pomidory 2 łyżki papryki czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki 1 / 4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminku 7 ziarenek zielonego pieprzu 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 szklanki wody 1 łyżka mąki

niecodziennikpary
Gulasz węgierski (Gulasch ungherese) 88

Gulasz jest z pewnością jedną z najbardziej znanych potraw kuchni węgierskiej. Sukces tego dania  tkwi w prostocie przygotowania, długim gotowaniu i dodatku aromatycznej papryki, królowej kuchni węgierskiej, bez której gulasz nie byłby gulaszem. Jeżeli szukacie przepisów na rozgrzewające dania, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym  z  pomidorami, suszonymi śliwkami i żurawiną(...)spezzatino di vitello in agrodolce . Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :)  SK Ł ADNIKI   800 g wo ł owiny do gulaszu (kark ó wki lub  ł opatki) 500 ml bulionu warzywnego 500 g passaty pomidorowej 500 g ziemniak ó w  3 cebule 1 czerwona papryka

La grande e la piccola cuoca
Obiad po persku 91

Dawno nie gotowałam po persku. Ostatnio mój małżonek gotuje w ciągu tygodnia, a ja w weekends. Wczoraj był mój dzień! Ugotowałam perski gulasz z kurczaka i włoskich orzechów . Przepis na fesenjoon (fesendżun) już kiedyś prezentowałam na blogu, więc chciałam go dla Was odświeżyć. Jest to jedno z moich ulubionych perskich dań. Ten gulasz nazywa się fesendżun. W praktyce jest(...)gulasz z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i gęstego syropu z kwaśnych granatów. Gulasz można ugotować z dowolnie wybranym mięsem. Najczęściej jest to u mnie kurczak lub kaczka. Gulasz jest bardzo aromatyczny. Mam swoją ulubioną mieszankę przypraw, dlatego mój gulasz zawsze różni się w smaku od fesendżun w wersji mojego męża. Również tym razem przyrządziłam go nieco inaczej. Zamiast rodzynek dodałam

codojedzenia
Gulasz drobiowy z grzybami 97

Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności(...)portfela, tego co było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam, przygotowuję z radością. Gulasz drobiowy z grzybami, domowy, porządnie doprawiony, z dużą ilością wszystkiego, gorący. Idealna propozycja obiadowa dla mięsożerców, my się do nich zdecydowanie zaliczamy;) Aaa.. z chlebem też się jadało, powstawało coś

Zasmakuj Kuchni
Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny 105

smaków kolorów, inspiracji. Agata odkrywa mięso z dziczyzny na nowo, łącząc powrót do klasyki ze zdrowym stylem życia. Jak podawać dziczyznę Agata proponuje kolejny przepis na dziczyznę, czyli paprykowy gulasz. Doskonały na wystawny obiad. Zaznacza, że to przepis uniwersalny, bo mięso z dziczyzny możemy zastąpić szynką wieprzową lub wołowiną. Dodaje, że przepis ten warto potraktować jako źródło inspiracji, eksperymentując(...)ilością oraz kolorem dodawanej papryki. Paprykowy gulasz z dziczyzny Składniki na 4 porcje: 600 g mięsa z dziczyzny 1,5 papryki czerwonej (ok. 230 g) 2 cebule (ok. 230 g) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g) 2 szklanki gorącej wody (500 ml) ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 3 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki nasion kolendry

KulinarneImpresje.pl
Gulasz na winie z marchewką 143

razem nie "to co się nawinie to do gulaszu", tylko faktycznie gulasz z dodatkiem wina :) Przepis ten podpatrzyłam wieki temu w jednym z pierwszych programów Anny Olson na kanale Kuchnia+ . Nawet nie pamiętam dokładnej nazwy programu, a tym bardziej odcinka. Autorka gulasz przygotowywała z mięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również już(...)czasu przy świątecznym rozgardiaszu przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe, ale można użyć też wołowego 200g surowego boczku - można ewentualnie zastąpić 1 kostką bulionową o smaku wędzonego boczku   2 cebule - śœrednie   4 ząbki

Grunt to przepis!
Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim 280

Gulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski w połączeniu z kluskami śląskimi smakuje wyśmienicie tworząc smakowite danie, które z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Składniki: Gulasz Węgierski: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule ok. 200 g papryki (najlepiej kolorowej) 5 dużych ząbków czosnku 400 g krojonych(...)ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Kluski śląskie: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy

Słodka Strona
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 166

Gulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie (100 ml), wlać do ugotowanego gulaszu i wymieszać. Dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Zestawić z ognia. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu

Gospodyni Miejska
Placki po węgiersku 224

Placki po węgiersku... Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane. Polane gulaszem wołowym. Z dodatkiem kolorowych papryk. Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego(...)łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie; Olej. Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 3 czubate łyżki mąki pszennej; 1 duża cebula; 2 jaja; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Gulasz wołowy: W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbek

Gospodyni Miejska
Dania z jednego garnka - przepisy idealne na weekendowy wypad na łono natury 8

można dostosować do własnych preferencji, dodając różne składniki takie jak ser, szynka czy świeże warzywa. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii. Smacznego! Obiad na świeżym powietrzu Gulasz z mielonego mięsa z warzywami Gulasz. Gulasz to idealne danie na kemping, które można przyrządzić szybko i z niewielu składników. To aromatyczne, sycące i łatwe w przygotowaniu danie z pewnością(...)zadowoli głodnych podróżników ceniących sobie prostotę i smak. Zamiast mięsa mielonego można użyć wołowiny lub wieprzowiny pokrojonej w kostkę. Przygotowanie gulaszu będzie wówczas nieco dłuższe. Składniki: 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego) 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g) 1 papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Moja Książka Kucharska
Gulasz drobiowy 8

Gulasz drobiowy to super pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się dla najmłodszych, ponieważ mięso jest bardzo delikatne, a z dodatkiem lekkiego sosu na bazie bulionu smakuje naprawdę świetnie. Dzieciaki bardzo chętnie zajadają takie dania obiadowe.  Przepis na domowy gulasz drobiowy jest bardzo prosty, a całą recepturę znajdziecie w dzisiejszym wpisie. Poniżej dokładnie opisałam, jak przygotowałam(...)mój gulasz drobiowy. Wzbogaciłam go o cukinię, marchewkę i pietruszkę, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis na pyszny domowy gulasz drobiowy! PRZEPIS NA GULASZ DROBIOWY Składniki 700 g fileta z indyka/ kurczaka 1/2 cukinii 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego

Alle Dobre!
Gulasz z indyka z papryką 62

pozwolić. Orkisz? Sporadycznie także. Wyczarowałam więc mojemu mężowi w miarę klasyczny obiad, który został zjedzony razem z kaszą jaglaną, która na tej diecie jest wskazana. Czy będę wracać do gulaszu z indyka z papryką? No pewnie. Następnym razem, dla odmiany, zamiast papryki dorzucę do niego jakieś inne warzywo. Może botwinkę, młodą cukinię, brokuły. Jeszcze zobaczę, sporo warzyw się tutaj dobrze(...)Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 15 minut), mieszamy od czasu do czasu. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, dolejcie więcej wody. Jeżeli gulasz wyszedł za rzadki, pogotujcie go chwilę bez pokrywki, do redukcji płynów. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w większą kostkę, dodajemy do gulaszu, gotujemy do jej miękkości (potrwa

Kardamonovy
Caponata czyli sycylijski gulasz 45

Caponata to danie pochodzące z kuchni sycylijskiej, które jest odmianą gulaszu warzywnego. Bazą jest posiekany smażony bakłażan, gotowana sałatka warzywna i seler naciowy. Gulasz ten doprawiony jest słodzonym octem z kaparami w sosie słodko-kwaśnym i z dodatkiem oliwy. Ma słodki, lekko kwaskowaty smak i jest mięsista i chrupka. To danie głównie podawane w okresie letnim na obiad lub kolację(...)Może być podawana jako danie główne lub po zmiksowaniu jako pasta do pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Caponata czyli sycylijski gulasz 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Gulasz Kuchnia: Sycylijska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 15 min. Kalorie 300 kcal Dla miłośników kuchni włoskiej z naciskiem na kuchnię sycylijską

ProstePesto.pl
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo 45

Dziś zabieram Was w podróż na południe Europy. Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo to pyszny, pełen aromatu obiad, który sprawi, że poczujecie się jak w dobrej restauracji w Madrycie. Delikatne mięso z kurczaka zyskuje na aromacie dzięki intensywnej kiełbasie chorizo, a całość dopełnia smak soczystych pomidorów. Pomysł na obiad w hiszpańskim wydaniu Gulasz to jeden z moich ulubionych pomysłów(...)garść ulubionych warzyw, wrzucić wszystko do garnka i niech się gotuje powoli, aż wszystkie składniki przejdą swoim aromatem i będą rozpuszczać się w ustach. Dokładnie taki jest ten hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo . Jest pyszny, super sycący i aż kipi wspaniałymi, południowymi aromatami! To oczywiście zasługa chorizo . Ta dojrzewająca kiełbasa to jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni hiszpańskiej

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania