grzyby - 15226 przepisów (strona:6/1016)

Pierogi z kapustą i grzybami 83

Pierogów z kapustą i grzybami nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj mój sprawdzony przepis na typowo wigilijne pierogi. Zobacz jak krok po kroku przygotować je, by na pewno się udały. Składniki Składniki na ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ciasto na pierogi: 0,5 kg mąki 300 ml gorącej wody łyżka masła 1 łyżeczka soli Farsz(...)kapusty kiszonej i suszonych grzybów: 0,5 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Zobacz jak krok po kroku zrobić wigilijne pierogi Krok 1. Przygotowuję grzyby Robienie pierogów z kapustą i grzybami musimy przede wszystkim zaplanować co najmniej dzień wcześniej. Dlatego, że musimy namoczyć grzyby suszone, minimum

Ania gotuje
Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami 88

Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami smakują, jakby były przygotowane w dobrej restauracji, a tak naprawdę są niezwykle proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet mało doświadczony kucharz. Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami – idealny jesienny obiad Jesień często nas nie rozpieszcza – zimno, ciemno, mokro. Tylko zawinąć się w koc i oglądać seriale na Netfliksie. Staram(...)kuchni, bo a) można się dobrze ogrzać przy gotowaniu czy pieczeniu i b) jest ogromna potrzeba zjedzenia czegoś dobrego. Takiego, jak właśnie te polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Przygotowuje się je naprawdę szybko, ale w smaku są po prostu boskie – połączenie delikatnego mięsa, grzybów i aksamitnego, bardzo aromatycznego sosu musztardowego to perfekcja. Polędwiczki

Na-talerzu.pl
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 745

Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta(...)grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe

Be Fit Be Strong
Chrupiące smażone grzyby leśne 83

Chrupiące smażone grzyby leśne Sezon na grzyby w pełni, a ja je wprost uwielbiam. Tak samo lubię je zbierać jak i jeść. Niestety nie mogłam wybrać się w ten weekend na grzybobranie, ale zostałam hojnie obdarowana tymi darami lasu przez moją cudowną kuzynkę. Mój ulubiony sposób na przyrządzenie świeżych grzybów to smażenie ich na rumiano, dzięki czemu zyskują(...)przepyszną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostają mięciutkie i aromatyczne. Polecam!     Składniki: Dowolna ilość świeżych grzybów leśnych sól mąka do obtoczenia grzybów olej lub masło klarowane do smażenia świeże pieczywo lub grzanki do podania     *** Grzyby oczyszczamy i płuczemy *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą (użyłam pół łyżki soli), wrzucamy do niej grzyby

Blog z Apetytem
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 202

barszczyk, wrzucamy do mikrofali lub piekarnika paszteciki i mamy całkiem sycący posiłek w kilkanaście minut. O walorach smakowych nie wspominam. Paszteciki możemy spotkać z kapustą i grzybami, kapustą i pieczarkami (tak, to też grzyby;), z kapustą czy z samymi grzybami. Co ciekawe, jeśli spróbujemy w kilku domach to samo danie w postaci np. pasztecików z kapustą i grzybami(...)czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Ze wszystkich składników oraz rozczynu zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Farsz Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Odlewamy wodę z grzybów i wlewamy nową. Gotujemy grzyby do miękkości, ale nie wylewamy wywaru. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim

Mieszam w Garnku
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 101

jadaliśmy. Oczywiście, jedliśmy zupę z suszonych grzybów w Wigilię. No i powiem szczerze, że ja preferuję zupy grzybowe z suszonych grzybów. Ten grzybowy aromat jest po prostu w nich głębszy i mocniejszy. Ale ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie O ile macie wywar, obojętne czy mięsny(...)u00f3l, pieprz do smaku\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka\r","ewentualnie \u015bmietana do podania"],"name":"Zupa ze \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w, zupa grzybowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Grzyby myjemy i kroimy.\r","Cebul\u0119 szklimy na patelni na ma\u015ble. \r","Dorzucamy grzyby i razem dusimy ok 10 min.\r","Podlewamy grzyby

Mieszam w Garnku
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 214

boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone(...)ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki

Kulinarna Pokusa
Pierogi z Kapustą i Grzybami 314

smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastęPierogi z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 145

startego parmezanu ·        około 7 suszonych borowików lub innych grzybów ·        4 pieczarki ·        4 suszone pomidory ·       zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody(...)bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić na cienkie paseczki. Podsmażyć i przełożyć na talerz. Pieczarki obrać, namoczone grzyby odsączyć z nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić

Mania Gotowania
Zupa ze świeżych grzybów 176

grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;150 ml kwaśnej(...)Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem podsmażać. Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 209

świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty;100 g suszonych grzybów;1 kostka bulionowa o smaku grzybowym;3 średnie cebule;1 liść laurowy;Sól;Pieprz;2 łyżki oleju.Dodatkowo:1 roztrzepane widelcem jajo;Kminek do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia(...)kilka godzin (u mnie cała noc).Kapustę odcisnąć (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw przepłukać pod bieżącą wodą) i przełożyć do garnka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Namoczone grzyby odcedzić (wodę z moczenia pozostawić), drobno posiekać.Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i jeszcze przez krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić

Gospodyni Miejska
Jak marynować grzyby? 178

się działo w lasach w ten weekend?! Tłumy proszę Państwa tłumy! W sobotę i niedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci(...)ziarnach  Łączymy wszystkie składniki. Dokładnie mieszam, żeby cukier i sól się rozpuściły. 2/3 odlewamy do drugiego garnka. W garnku z 1/3 roztworu gotujemy przez 30 min oczyszczone małe grzyby (możecie wykorzystać wszystkie: małe maślaczki, podgrzybki). Po 30 min przekładamy do czystych słoików. Do każdego słoiczka dokładamy 1 liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego. Zalewamy zagotowaną

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa ze świeżych grzybów. 123

krótkiej lekturze, gdzie najlepiej w okolicach Warszawy zbierać grzyby wybraliśmy zupełnie inne miejsce. Niestety grzybów dużo nie było. :( Kilka koźlaków i podgrzybków ani to ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki  por kostka rosołowa(...)ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki ok 5x5cm. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy masło, podsmażamy cebul, gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Wszystko podsmażamy. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy w krążki - dorzucamy do garnka

Brzuszki Łakomczuszki
Gotowanie grzybów. Wskazówki, które warto poznać 110

Grzyby należy gotować do miękkości, jednak niezbyt długo, aby nie utraciły swojego smaku. W przypadku suszonych egzemplarzy należy je najpierw namoczyć w wodzie (przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc) albo -po staropolsku- w lekko posolonym mleku, wtedy będą smakować jak świeże. Po namoczeniu grzyby trzeba przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym gazie(...)drobne kawałeczki, wtedy gotujmy je 30 minut krócej. Gdy w trakcie gotowania zbierze się piana, należy ją usunąć. Sól najlepiej dodać na parę minut przed końcem gotowania. Po obróbce, grzyby należy odcedzić i ostudzić. Ile czasu gotować grzyby? W zasadzie wszystkie grzyby należy gotować do miękkości. Będą nadawały się zjedzenia, a równocześnie nie utracą aromatu i smaku

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania