faworki - 1708 przepisów (strona:9/114)

Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem 53

Mimo nieskomplikowanego składu, przygotowanie idealnych faworków wymaga zastosowania kilku pomocnych rad. Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej, poczynając od odpowiednich proporcji przepisu, na tłuczeniu ciasta wałkiem skończywszy. Chruścik wyjdzie chrupiący, kruchy, pełen mikroskopijnych bąbelków powietrza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne faworki smażone na Tłusty Czwartek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 260 kcal Chrupiące, mocno napowietrzone bąbelkami powietrza faworki! Na tłusty czwartek chruścik to obowiązkowe słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszennej 6 żółtek jaj 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu szczypta soli morskiej 1500 ml oleju rzepakowego lub smalcu cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Faworki na piwie 100

przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.” Ponieważ nie pochodzę z południa, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej(...)wątpliwości, czy robiąc faworki nie robicie czasem chrustu lub odwrotnie, to dodam wypowiedź Jerzego Jagodzińskiego , mistrza cukiernika: „Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym”. Gorąco polecam na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Faworki na piwie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Chrust czy faworki? Tradycyjnie na tłusty czwartek 164

dzień, w którym jemy różnego rodzaju pączki, oponki, gniazdka, faworki. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą ;) Mamy dla was nasz sprawdzony przepis na faworki. Właśnie! Faworki czy chrust? Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu, w którym mieszkamy. My - na północy wolimy mówić faworki, a mieszkańcy południa - chrust... A same ciasteczka(...)niczym się nie różnią :) Tajemnicą chrupiących faworków jest dobre wyrobienie ciasta, by do ciasta wbić dużo powietrza oraz smażenie na naprawdę dobrze rozgrzanym tłuszczu. A same faworki robi się błyskawicznie! I tak samo błyskawicznie znikają one z talerza ;) Faworki - chrust Składniki: 200 g mąki 3 łyżki gęstej śmietany 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu cukier puder

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Faworki na piwie 142

przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.” Ponieważ nie pochodzę z południa, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej(...)wątpliwości, czy robiąc faworki nie robicie czasem chrustu lub odwrotnie, to dodam wypowiedź Jerzego Jagodzińskiego , mistrza cukiernika: „Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym”. Gorąco polecam na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Faworki na piwie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Faworki 138

Faworki do tej pory przygotowywałam z przepisu: Faworki bez jajek , jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania(...)których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka, z góry lub od dołu.  Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem

Kuchcik gotuje
Kruche faworki 576

Ekstra kruche faworki Przepis na faworki idealne. Lekkie jak piórko, bąbelkowe i bardzo kruche. Nie może ich zabraknąć w karnawale!     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej + mąka do podsypania 6 żółtek 200g gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru duża szczypta soli 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: około pół litra oleju lub smalcu do smażenia cukier puder(...)około pół godziny do lodówki *** *** Po leżakowaniu ciasto powinno się wybić – uderzając w nie tłuczkiem aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ja tego nie robię, a faworki i tak wychodzą mi kruche i bąbelkowe, ale może to dlatego, że dość długo wyrabiam ciasto za pomocą robota z hakiem i wówczas samo się napowietrza Następnie na stolnicy partiami

Blog z Apetytem
Faworki ze skyrem 73

tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowaliśmy nowy przepis na faworki ze skyrem . Raz do roku lubimy zjeść te kruche ciastka, ale nie lubimy długiego procesu wyrabiania i ubijania wałkiem ciasta na faworki. W zeszłym roku sprawdził się przepis na faworki ze słodką śmietaną , zaś w tym roku hicior w postaci faworki ze skyrem . Ciasto na nie nie wymaga(...)siły, wystarczy podczas jego wyrabiania złożyć je kilka razy, dodatkowo można także rzucić nim o blat – tradycja tłuczenia powinna być zachowana. Udostępnij Faworki ze skyrem – składniki 150 g zimnego jogurtu skyr 220 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka wódki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 kg smalcu do smażenia cukier puder

niecodziennikpary
Faworki 70

Faworki pamiętam z dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się(...)mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra FAWORKI Przygotowanie : około 3 h Składniki: – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 1 łyżka spirytusu – po 1/2 łyżeczki cukru i soli – 6 łyżek śmietany 18% – olej

nietylkopasta.pl
Faworki z ciasta francuskiego – pieczone 85

Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne. Do przygotowania będziemy potrzebowali: ciasto francuskie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego(...)jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły. Upieczone faworki

Uwaga Babcia Gotuje
Faworki. 111

karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu(...)spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę

Izabelawkuchni
Niezawodne faworki mojej Mamy 107

tylko raz w roku a ja jako dziecko zawsze zastanawiałam się dlaczego... do momentu kiedy zaczęłam pomagać Mamie przy ich przygotowywaniu. Jest z nimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud(...)przygotowane wcześniej tace i przykryć ściereczką by nie obeschły. W garnku lub szerokim rondlu dobrze rozgrzać olej. Najlepiej zrobić test: jeśli faworek natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę, jeśli nie, należy jeszcze chwile poczekać. Smażyć faworki na złoty kolor, partiami, nie wkładając zbyt wiele na jeden raz. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku. Następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego

maniapieczenia
Faworki mojej mamy 15

Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe SKŁADNIKI: 320 g mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 6 łyżek śmietany 18% cukier puder 1l oleju do smażenia 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę. Wszystko(...)przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami , zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Faworki mojej mamy pochodzi z serwisu

karolgotuje
Faworki na piwie 12

Przepis na faworki (chrust), które są tak kruche i lekkie, że wręcz rozpadają się pod każdym silniejszym dotykiem. Dodatek piwa sprawia, że mają jeszcze więcej bąbelków niż te tradycyjne! Czas przygotowania: 30 min Czas smażenia: ok. 2 min (jedna partia)   SKŁADNIKI (na dwa talerze faworków) 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej(...)lagera) olej do smażenia ok. 1 l PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto * Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche. Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez ok. 10-15 min, aż stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne Owiń ciasto folią spożywcza

Słodki Blog
Szybkie i łatwe faworki lane 14

Amerykańskie lane faworki Chrust z butelki, czyli szybkie i łatwe faworki amerykańskie. Te banalnie proste faworki lane przyjęły się też na polskim stole. Funnel cakes to lany chrust, najtańsze słodkości na tłusty czwartek i nie tylko. Coś słodkiego w 5 – 10 minut, chrust z butelki sprawdzi się idealnie. Z małej ilości ciasta duża ilość chruścików. Lane(...)faworki szybkie i łatwe Nie masz czasu, chcesz zrobić coś słodkiego na przekąskę dla gości, dzieci czy tylko dla siebie. Lane faworki są szybkie i łatwe w wykonaniu, ciasto na faworki robi się minutę, a później tylko smażenie. Faworki na smalcu jak u Babci lub na oleju, tu nie ma presji na czym. Na lany chrust

Dieta moja pasja
Faworki 86

Tradycyjne faworki, takie, jakie robiły nasze mamy i babcie, to obok pączków przekąska bardzo popularna w karnawale, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Chrupiące, tłuściutkie, z dużą ilością bąbelków, obsypane cukrem pudrem. Są tak lekkie, że można się zapomnieć podczas jedzenia i po chwili okazuje się, że cała porcja zniknęła! Kto ich nie uwielbia! Do deserów fit nie należą(...)dzieciństwa, przygotowywane są na bazie ciasta z kwaśną śmietaną, które później musi zostać solidnie zbite, a wszystko po to by te wspomniane bąbelki się rzeczywiście pojawiły. Dzięki temu faworki są napuszone i lekkie, ale jednocześnie chrupiące – idealne! Składniki 2 szklanki przesianej mąki pszennej duża szczypta soli i cukru łyżka octu lub spirytusu 4 żółtka 250 g kwaśnej śmietany

Analiza Smaku
Chrupiące faworki na piwie. 42

Karnawał bez faworków nie może się obejść. Dzisiaj wiec przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące faworki z prostych składników. Przepisów na faworki jest mnóstwo, ten jest jednym z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 6 żółtek około 1/2 szklanki jasnego niepasteryzowanego piwa około 3 szklanek maki pszennej szczypta soli olej lub smalec do smażenia Zapraszam również(...)piwo i szczyptę soli wymieszać w misce. Następnie do wymieszanych składników powoli dodawać mąkę. Z podanej ilości mąki zużyć tyle aby uzyskać nieklejące się do rak i blatu ciasto. Faworki należy odpowiednio napowietrzyć. Podczas wyrabiania ciasta należy z całej siły uderzać je o blat stolnicy oraz tłuc wałkiem. Dzięki temu faworki będą miały lekką i delikatną strukturę. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita
Faworki wegańskie - orkiszowe! 93

Faworki orkiszowe dla wegan!         Jak się okazało faworki wyszły przepyszne i zanim Agnieszka posypała pudrem zjadłem już kilka...       Nawet w takiej formie bez pudru są rewelacyjne!      Zbliża się tłusty czwartek, więc mamy kolejny przepis zgodny z dietą rozdzielną. Link do filmu z przepisem(...)Najlepszy przepis na FAWORKI ORKISZOWE bez JAJEK! - Zgodny z Dietą Rozdzielną i dla WEGAN Składniki: 330g mąki (użyłam orkiszowej jasnej) 50ml spirytusu lub innego alkoholu 5 łyżek oleju 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam ryżowego) szczypta soli puder do posypania faworków (posypałam zmielonym erytrytolem) Przygotowanie:       Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, spirytus, olej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Faworki 59

Karnawał w pełni, więc w większości domów pewnie na stołach królują tradycyjne karnawałowe słodkości, czyli pączki lub faworki. U mnie ostatnio były pączki z białek (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek ), więc tym razem postanowiłam zrobić faworki. Faworki zwane również chruścikami czy chrustami to przysmak, który znam od dziecka. Nigdy ich jeszcze nie robiłam(...)samodzielnie, kiedyś jedynie pomagałam mamie w ich przygotowywaniu. Dziś jednak postanowiłam zrobić niespodziankę rodzicom i przygotowałam dla nich faworki. Muszę przyznać, że mimo iż robione pierwszy raz, to wyszły bardzo smaczne, napowietrzone, kruche i delikatne zarazem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki spirytusu ok. 100ml śmietany 30% cukier puder

Waniliowe Improwizacje
PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA 172

radełka, pokroić na w miarę równe paski. U mnie wyszło ich 25 sztuk. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec faworka i delikatnie rozprostować (uważając, żeby się nie porwały). Faworki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Wyjąć i całość posypać łyżeczką cukru pudru przesianego(...)przez sitko. 1 faworek to ok. 19 kcal , węglowodany: 3g; białko: 0,7g; tłuszcz: 0,4g Informacje dla diabetyków: w 25 faworkach znajduje się 8 WW i 1,6 WBT SMACZNEGO!! Artykuł PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Faworki 1134

przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia(...)przewracania faworków możemy użyć patyczków od szaszłyków lub widelca. Na koniec faworki posypujemy cukrem pudrem, do którego możemy dodać trochę cukru waniliowego, aby ciastka miały lepszy, waniliowy posmak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej

Danka Pichci
PIECZONE FAWORKI Z ŻURAWINĄ 158

zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem...  Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki. Ja pominęłam(...)paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !  Odpowiedzi na pytania: Co zrobić, żeby faworki były miękkie ?    Wystarczy zamknąć je szczelnie w pojemniku. Czy można dodać zwykły nabiał

Marcepanowa kuchnia
Faworki / chrust i "Podarunek" 276

podzielić na paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości. W każdym pasku zrobić nacięcie równoległe do boków pasków. Przełożyć jedną końcówkę paska przez nacięcie i uformować faworka (patrz zdjęcia obok). Faworki odkładać na duży ręcznik. W głębokiej patelni lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie rozgrzać olej. Smażyć faworki w mocno rozgrzanym oleju (olej jest dobrze rozgrzany(...)faworek po wrzuceniu szybciutko wypływa na wierzch) z obu stron na jasno złoty kolor. U mnie zazwyczaj zaraz po wypłynięciu faworków trzeba je od razu przewracać na drugą stronę. Wykładać faworki na ręcznik papierowy, a potem do miski. Po lekkim ostudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem. Świąteczna okładka "Podarunku" skusiła mnie, by sięgnąć ostatnio po tę książkę Cecelii

Weekendy w domu i ogrodzie
Faworki (chrust) które zasmakują nawet teściowej 130

mogliśmy się ich doczekać. Już samo ich tworzenie było wspaniałą zabawą, bo praca radełkiem (wiesz, takim kółeczkiem z karbowaniami) sprawiała maluchom radość. Potem przewijanie przez środek i czary-mary faworki gotowe Faworki (chrusty)- składniki: -400 g mąki pszennej -szczypta soli -5 żółtek -łyżka spirytusu (by zapobiec wciąganiu tłuszczu) – 200ml śmietany 18% -cukier puder do posypania -tłuszcz(...)smażenia (może być olej rzepakowy) Faworki- wykonanie: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić. Odłożyć na około godzinę by ciasto trochę odpoczęło w temp. pokojowej. Rozwałkować, po czym wybić (uderzać) wałkiem. Złożyć ciasto na pół, znów rozwałkować, znów wybić wałkiem, itd. cały ten proces powtarzać przez mniej więcej 30 minut. Ma to na celu napowietrzenie ciasta- wtłoczenie

Arbuziaki
Faworki 1866

Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać(...)urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej

Ciastkozercy