cytryna - 13435 przepisów (strona:6/896)

Karpatka z kremem cytrynowym 346

przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka wody5 jajekszczypta proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na krem cytrynowy:2 opakowania budyniu śmietankowego500 ml mleka7 łyżek cukru białego kryształ200 g masła1 cytrynaPRZYGOTOWANIE ciasta:Piekarnik ustawiamy na 180'C.Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej masło. Zdejmujemy z ognia(...)rozprowadzamy szpatułką.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta.PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego:Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok.Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy w garnku

kulinarnyJa
Lemoniada z trawą cytrynową 129

ponownie przygotować i mieć w zanadrzu przepisy i pomysły na radzenie sobie z nim. Pomysłów może Wam wypisywać nie będę, jednak przepis jeden dam - na orzeźwiającą, lemoniadę z trawą cytrynową. Jest bardzo smaczna, lekko ostra dzięki trawie i przyjemnie kwaśna - to akurat zasługa cytryn i limonki. Świetna propozycja na wieczory z przyjaciółmi i leniwe upalne dni. Zanotowane? Pamiętajcie(...)filtrowanej wody150 g cukru 3-4 laski trawy cytrynowej2-3 cytryny1 limonkaew. kilka listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy cytryny, trawę cytrynową i limonki. Trawę cytrynową przekrawamy na pół i wrzucamy do wody. Cytryny i limonkę kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy

Słodkie Przyjemności
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 148

pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie(...)przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie cytryny kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem 199

Dzisiaj coś dla małych i dużych łasuchów, racuchy z twarogu i kaszy manny- zdrowe i pożywne.Do placuchów dodatkowo zrobiłam słodki kisiel cytrynowy, ale posypane cukrem pudrem będą również wyśmienicie smakować.Przepis mojej mamy, a przypomniany dzięki Domowej Kuchni Aniki :) Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu!Placuszki (9 sztuk):* twaróg- 300g (użyłam półtłustego)* kasza manna(...)szklanka* jajka- 1 szt.* cukier- 3 łyżki* masło klarowane/oliwaKisiel cytrynowy:* cytryna- (sok + skórka)* woda- 1 szklanka* cukier- 4 łyżki** skrobia- 1 łyżka**Placuszki:Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier.Wymieszać.Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami i formować w kulkę, ułożyć na rozgrzanej patelni i spłaszczać łyżką do grubości około 1 cm i średnicy

Kraina Miodem Płynąca
Cytrynowo-śmietankowa pychota 124

Przepis na ten deser cytrynowy znalazłam na… półce Tak na półce z mlekiem skondensowanym, którego tak naprawdę prawie nie używam. Zobaczyłam przepis na puszce mleka Nestle i tak mi się spodobał, że to mleko kupiłam i oto rezultat…Deser cytrynowySkładniki:ok. 400g mleka skondensowanego150 ml śmietany 30%4 szt. cytrynySos:1 łyżka świeżych liści mięty,1 łyżeczka cukru1(...)cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.Smacznego Post Cytrynowo-śmietankowa pychota pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Łosoś w sosie koperkowym (posypce koperkowo-cytrynowej) 83

prostszy przepis tym lepiej. Tym razem postanowiłam spróbować co wyjdzie z połączenia kilku prostych składników… i udało się! Oto łosoś w sosie koperkowym, a właściwie w posypce koperkowo-cytrynowej… Łosoś w sosie koperkowym – składniki:2 kawałki łososiaotarta skórka z 1 cytryny2 łyżki bułki tartej2 łyżki posiekanego koperku ( ja korzystałam z mrożonego)3 łyżki jogurtu naturalnegopieprz(...)cytryny Łososia po umyciu i osuszeniu układam do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Skrapiam sokiem z cytryny i oprószam pieprzem. Smaruję jogurtem.Bułkę, koperek, skórkę cytrynową i pieprz mieszam i posypuję łososia.Piekę ok 30 min w temp. 170 stopni. Smacznego Post Łosoś w sosie koperkowym (posypce koperkowo-cytrynowej) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 259

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)dużych białek     420 g cukru    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej    2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:     400 ml kremówki 36%    250 g serka mascarpone    6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1147

sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!   SKŁADNIKI:( 25×28 )CIASTO:- jajko(...)łyżeczki MASA BUDYNIOWA:- budyń śmietankowy – 2 opakowania – sok z cytryny – 125 ml – cukier – 1 szklanka – masło – 100 g PIANKA :- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżkiLUKIER :- sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO :- herbatniki

Ostra na Słodko
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 223

jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety z tuńczyka - sól morska - pieprz - sok z cytryny - ryż 3 kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
Indyk z miodem i cytryną 162

Delikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :) Składniki: 4 golonki z indyka Marynata: 3 łyżki miodu pół cytryny  2 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek(...)przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez

Apetyczna babeczka
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy! 248

najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny w smaku! Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków. SKŁADNIKI: - 1 dynia Hokkaido - 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste - świeży imbir około(...)korzenia - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl) - 3 łyżki miodu  Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem,  i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.  Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango

SMYKWKUCHNI
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 164

Wielkanocna babka czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem i pomarańczową nutką Muffiny z bananami i masłem orzechowym Cafe Amaretto Babka cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka(...)zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa

Moje domowe kucharzenie
Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną 150

Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: 4 nóżki z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz 2 cytryny Wykonanie: Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni(...)nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi: Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy

Gorący kąsek
Woda smakowa - cytryna z miętą 124

coś pysznego w domu. Wody smakowe czuć przeważnie tym chemicznym posmakiem niby owoców. Dlatego lepszą alternatywą jest zrobienie sobie takiej wody samemu.  Składniki : * gałązka świeżej mięty * kilka plasterków cytryny * woda mineralna lekko gazowana  Przygotowanie : Mięte i cytrynę przełożyć do dzbanka bądź butelki, zalać wodą. Ja swoją odstawiam na pół godziny żeby się smaki przemieszały. Idealnie gasi pragnienie. Można(...)także miętę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku, przestudzić, dodać cytrynę i uzupełnić lekko gazowaną wodą

Magiczne Życie Marty
Śledź z gruszką, cytryną i cebulką 203

necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką   Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda gruszka oliwa 4 ziela angielskie 1 liść laurowy oliwa pieprz Cebulę poszatkować w prążki, umytą gruszkę oczyścić(...)gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie plastry. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Wymoczone filety śledziowe pokroić w ukośne paski. Wszystko popieprzyć, delikatnie wymieszać, dodać rozgniecione ziela i liścia, zalać oliwą. Wstawić na noc do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania