co zrobic z cukini - 297 przepisów (strona:5/20)

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 249

oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/4 łyżeczki platków chilli1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki3/4 łyżeczki majeranku3/4 łyżeczki ziół prowansalskich4 plastry ostrego sera żółtego do utarciaDODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI:1,5 łyżki oliwy z oliweksól pieprz1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanejWYKONANIE:W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu(...)osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój je wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż z kazdej ostrożnie środek, tak aby powstały "łodeczki" do napełnienia. Wydrążony miąższ odłóż na bok.Posmaruj oliwą wnętrze cukini, posól i popieprz. Ułóż cukinie na blasze wyłożonej folią aluminiową i zapiecz przez około 10 - 15 minut.W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
Mufinki z cukinią 102

Chwilowo mały przestuj na blogu z racji remontu witryny:) Proszę bądzcie cierpliwi....a dzisiaj idealne mufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik...pyszne aromatyczne.... Składniki; 30 g żurawiny, 30 g rodzynek, 75 g młodej cukini, 25 ml soku pomarańczowego, skórka z 1 cytryny, 25 ml oleju, 1 jajko, 40 g cukru, 5 g proszku do pieczenia

Anioły w kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 285

zawsze najmniejszą, gładką, nie uszkodzoną, gdyż się jej nie obiera. Im większa tym bardziej „wyrośnięta”. Oto praktyczna rada, którą zdobyłam pracując na Sycylii w jednym z magazynów owocowo-warzywnych.Przy zakupie cukini kierujcie się tym ..ogonkiem. Jeśli jest zielony, prawie „żywy” to cukienia jest świeża ,ale jeśli zaczyna brązowieć, i jest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już(...)naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie, bo to sklepowe

Z Kuchni Do Kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 123

orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki KAMIS zielonej

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka sycylijska nr 2 174

kanapek. Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 1 kg ogórków 1 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby2 kg marchwi1 kg cebuli1 kg papryki  seler naciowy 4 porcjezalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu listki

Z Kuchni Do Kuchni
Wafle ryżowe z faszerowaną papryką 192

mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony wcześniej z cukini miąższ.Wyłącz gaz i odłóż farsz do miseczki. Następnie włóż „łódeczki” z papryki do naczynia do zapiekania. I do każdej połówki paryki dodaj farsz

Z Kuchni Do Kuchni
Czosnkowa sałatka z cukinią 157

Składniki : 40 dag obranej, drobno pokrojonej cukini 4 ząbki czosnku olej sól , pieprz  sok z cytryny koperek Przygotowanie : Po obraniu cukinię pozbawić nasion i miękkiego miąższu -pokroić Na patelni rozgrzać olej i włożyć cukinię Smażyć pod przykryciem dopóki nie straci surowizny i stanie się miękka Zestawić z ognia Czosnek obrać , pokroić drobno i utrzeć ze solą Dodać do przestudzonej(...)cukini , doprawić pieprzem i odrobiną soku z cytryny - wymieszać Podawać do pieczywa z żółtym serem lub wędliną. Pomysł zaczerpnęłam z pozycji H. Nowak " Surówki , sałatki

Proste Potrawy
Cukinia z mocarella 121

odgrzebanych gdzies w pamieci wspomnien. Juz nie pamietam gdzie spotkalam sie z cukinia podana w ten sposob. Skladniki farszu dobrane raczej intuicyjnie wcale mnie nie rozczarowaly. Zielone ruloniki z cukini zachecaly swym wygladem do konsumpcji, a ich smak sprawial, ze chcialo sie siegnac po kolejna porcje.skladniki: mloda cukinia twarda mocarella oregano, tymianek lub rozmaryn orzechy wloskie sol, pieprz oliwa(...)plastekowania sera zotego lub szerokiej obieraczki.Cukinie doprawiamy sola i pieprzem.W miseczce mieszamy starta na drobnych oczkach mocarelle z posiekanymi orzechami. Doprawiamy ziolami, sola i pieprzem. Farsz nakladamy na plastry cukini i zwijamy w rulon spinajac wykalaczka by sie nie rozlecial.Tak przygotowana cukinie ukladamy w naczyniu zaroodpornym. Skrapiamy oliwa z oliwek wymieszana z posiekanym czosnkiem. Zapiekamy w nagrzanym

Przysmaki Karolki
Pomidory. Makaron. Cukinia. 182

zatrzymac lato jak najdluzej. Juz ostatnio o tym pisalam. Korzystam wiec jeszcze z darow lata. W mojej kuchni ciagle goszcza pomidory, cukinia, baklazany.Dzis od samego rana myslalam o faszerowanej cukini. Ta mysl nie dawala mi spokoju. Szczesliwie cukinie kupilam w weekend na mojej ulubionej fermie. Pozostalo wymyslic jeszcze farsz, lekki, pelen smaku i aromatu. Cos co bedzie sie dobrze komponowalo(...)pomidoramiskladniki:3 cukinie3 duze pomidory50g drobnego makaronu1 cebula1 zabek czosnku2 lyzeczki koncentratu pomidorowegosol, pieprztymianek2 lyzki oliwy z oliwekparmezanoliwa do posmarowania foremkiwykonanie:Cukinie myjemy, kroimy na pol po dlugosci. Z cukini wydrazamy srodek pozostawiajac boki o grubosci 1 cm. Solimy srodek by cukinia puscila sok i po okolo 10 minutach odlewamy go.W tym czasie na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie - mini zapiekanka 252

przez okolo 3 minuty razem z tymiankiem. Doprawiamy sola i pieprzem.Jajko i smietane ubijamy, doprawiamy sola i pieprzem.4 jednoosobowe foremki do zapiekania smarujemy maslem. Na dno ukladamy polowe cukini, na nia kruszymy gorgonzole i orzechy. Przykrywamy reszta cukini i zalewamy calosc masa jajeczna. Posypujemy migdalami.Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gora powinna byc ladnie zarumieniona.Podajemy

Przysmaki Karolki
Placuszki z cukini 105

skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok.20 minut. Odciskamy delikatnie nadmiar wody. 2. Cebulę trzemy na tarce, czosnek drobno kroimy i dodajemy do cukini. 3.Dodajmy jajka i mąkę - dokładnie mieszamy.  Dodajemy pieprz do smaku ( wg. uznania). 4. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Gotowe:) Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie - można dodać trochę mąki

la cuchara
Zapiekanka makaronowa z cukinią 120

u0142y\u017ceczki rozmarynu\r","1 i 1\/2 \u0142y\u017ceczki zi\u00f3\u0142 prowansalskich\r","s\u00f3l, pieprz\r","olej i mas\u0142o"],"name":"Zapiekanka makaronowa z cukini\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Makaron gotujemy al dente. Cebulk\u0119 i czosnek podsma\u017camy na odrobinie oleju i mas\u0142a. Gdy cebula si\u0119 zeszkli dodajemy mi\u0119so

Mostek w kuchni
Cukinia z ryżem 208

przyrządza pyszne dania i dzieli się z Wami swoimi przepisami... 😆 * P.S. dla psychiatrów Chodziłem z miarką i mierzyłem, nie słyszałem żadnych głosów gadających cukinii... ! 🤗 Składniki: 200g ryżu 800g-1000g cukini (może być więcej) 2-3 ząbki czosnku bazylia oregano kminek mielony pieprz sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w kostkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 184

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w postaci czekoladowego ciasta cukiniowego :) Dziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy

kuchnia doski
PASTA KANAPKOWA - GORGONZOLA Z CUKINIĄ 122

Idealna kompozycja do białego półwytrawnego wina ...albo jak kto lubi ;) SKŁADNIKI: 1/2 cukini 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku około 50 g sera gorgonzola kilka czarnych oliwek garść świeżych liści bazylii sól, świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek bagietka pszenna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię, cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie miksujemy wszystko

wege i kropka