ciasto rabarbar - 500 przepisów (strona:19/34)

NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 212

znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo.SKŁADNIKI:/CIASTO TRADYCYJNE:- 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki- 2 łyżeczki sody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka- 3 łyżki miodu- 1 jajko- 10 dkg cukru pudru/cukru trzcinowego)/CIASTO(...)mąki bezglutenowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tych składników gotujemy budyń/- kostka masła- 30 dkg cukru pudru- kawa rozpuszczalna Marcepanowa- Dodatkowo:- dżem kwaśny - rabarbar lub agrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiemGdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy

Wypisz Wymaluj
Lemoniada rabarbarowa 108

Dzień dobry!Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już

Pora coś zjeść
Tartaletki ucierane z rabarbarem 139

Wiosna to również czas rabarbaru. A, że go mam w ogródku to trzeba go jakoś wykorzystać. Robię kompot ale najbardziej lubimy z nim wypieki. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto ucierane w formie małych "tartaletek". Składniki: 130 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki(...)masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Foremki do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do 2/3 wysokości foremek wyłożyć ciasto i ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół)i piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Zimne tartaletki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wyszło

Ala piecze i gotuje
Crumble z rabarbarem 117

Już miałam napisane "kruszonka z rabarbarem", ale skasowałam i wróciłam do "crumble z rabarbarem".Lepiej brzmi i wszyscy wiedzą o co chodzi

bistro mama
Muffinki z rabarbarem 105

mniejsze kawałki.3. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia), w w drugiej mokre (jogurt, jajko, olej). Składniki mieszamy ze sobą krótko. dodajemy rabarbar i mieszamy.4. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na wysokość 2/3 naczynek.5. Muffinki pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 192

To jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tajemniczy Pan Kot. I rabarbarowy kompot. 189

zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier i włączyłamgaz. Kiedy rabarbar puścił sok, całą zawartość miseczki dodałam do wiśni. Całośćzagotowałam, zestawiłam z ognia do wystygnięcia.Jeśli będzie za słodki - dolać wody, zbyt kwaśny - dosypać cukru. To już pozostawiam wedługuznania każdemu z osobna.Przecedziłam, aby pozbawić osadu z rabarbaru.Wykorzystałam go do ciasta (post wcześniej

W kuchni Karmel-itki
Frużelina z rabarbaru 109

smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe.  0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle

Jadło i czytadło
Drożdżowe ciasto rabarbarowe z kruszonką 116

szklanki mąki pół szklanki cukru 50g drożdży pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 4 laski rabarbaru kruszonka:  2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i pozostawić na 3 godziny (nie mieszać, nie dotykać).  W czasie postoju ciasta należy wykonać kruszonkę(...)przesianej mąki z cukrem dodać miękkie masło. Wszystko dobrze ugnieść i pozostawić w lodówce. Po odczekaniu tych długich 3 godzin delikatnie zmiksować, dodać rabarbar. Po 5 minutach umieścić w foremce, a na to rozkruszyć ciasto kruszonkowe.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przecudny zapach wydobywa się z piekarnika...ahhhhhhh  Jak zdąży ostygnąć przed zjedzeniem

MarciochaKucharzy
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 127

Kolejna premiera sezonowego rabarbaru. Tym razem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie! Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 200g jogurtu naturalnego aromat śmietanowy  Konfitura z rabarbaru: 5 łodyg rabarbaru cynamon Kruszonka: 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki(...)pszennej graham T1850 Sposób przygotowania: Konfitura z rabarbaru: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy go do garnka z kilkoma łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aż do powstania musy. Na koniec dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki, aż do wystudzenia. Ciasto: Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i aromat

Truskawkowa Fiesta
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 105

mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar surowy i posypać cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko cukrem i np. wanilinowym czy waniliowym.... piec

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z rabarbarem 161

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)wykładamy na wyłozonej papierem dużej blasze lub na 2 mniejszych. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto wyrosło. Do małej miseczki wsypujemy trochę mąki a następnie „maczamy” w niej spód szklanki. Takim spodem robimy w każdej drożdżówce zagłębienia, w które następnie wkładamy rabarbar, lub inne owoce. Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem a wierzch posypujemy kruszonką.Piekarnik nagrzewamy

UgotujmyTo.pl
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 108

Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo delikatne i niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki:Spod tarty(...)maki orkiszowej100 g maki ziemniaczanej120 g masla2 lyzki stewii1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiegoNalozenie owocowe:400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin)3 lyzki stewii1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanejWykonanie:Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki z rabarbarem + film 120

proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 179

czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła(...)jajko, dodajemy masło, sól, ziarenka wanilii i drożdże. Porcjami zagraniamy mąkę do wewnątrz i wyrabiamy całość kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.      Rabarbar kroimy w kawałeczki, truskawki oczyszczamy z szypułek. Zagotowujemy na wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy

sama złodycz