ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:17/173)

Trufelki a'la bajaderki 144

Składniki: 100g czekolady mlecznej   50g czekolady deserowej 100 g herbatników 200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego(...)chałwy 2 łyżki cukru pudru 50 ml rumu wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek Wykonanie: Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać. Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę. Na koniec do masy  dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach. Gotowe bajaderki

kolorowotorcikowo
CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 92

Popularne ciasto piastowskie, czyli po prostu szarlotka na biszkoptowym spodzie z bitą śmietaną. Ciasto uwielbiane chyba przez wszystkich, no chyba, że ktoś nie lubi ciast z owocami... To ciasto, to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, choć wtedy nie wiedziałam, że zwie się ono ciastem piastowskim, ot u nas bywało po prostu jako szarlotka. Kiedyś w wersji pszennej, od kilku lat piekę(...)typ700). Biszkopty piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, podstawą są dobrze ubite białka (nie ma znaczenia ich temperatura, raz mam prosto z lodówki, raz prosto ze sklepu...), wówczas ciasto jest puszyste, i niezbyt długi czas pieczenia- biszkopty nie są wtedy wysuszone. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm. Składniki: Biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek

Smaczne Zdrowe
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 121

Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie i półfrancuskie   * Ciasta i ciastka gotowane   * Ciasta kruche i półkruche   * Ciasta i ciastka z makiem

Zrób to smacznie
Malinowa pianka 158

Delikatne biszkoptowe ciasto z  malinową pianką, która rozpuszcza się w ustach. Polecam ciasto, bo jest rewelacyjne.                                                                     Malinowa pianka  Składniki: Biszkopt jajka-6 szt ocet

Kuchnia Danusi
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 635

Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem . Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :) Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać

Sama słodycz i szczypta chili
Galaretkowiec 349

okazji Dnia Kobiet przygotowałam ciasto z galaretkami. Zapraszam Was na pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe. Galaretkowiec  SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka olej - 1 łyżeczka ocet - 1 łyżeczka sól- szczypta tłuszcz do formy PIANKA 2 opak śmietanki śnieżka 2 opak- galaretki truskawkowej 400 ml zimnego mleka

Kuchnia Danusi
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 153

jednak zostać usunięte z pszenicy w procesie przemiału.  Typy mąk  i zastosowanie Mąka typ - 400( tortowa) , idealna do wypieku ciast tortowych. Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek

NaKońcuJęzyka
Rolada biszkoptowa z galaretką 170

Taką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka(...)piany dodawać ubijając żółtka jaj. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia. Nadzienie: Następnie galaretki rozpuścić

Kuchnia Danusi
Biszkoptowe ciasto z czekoladą i malinami. 110

ciasto z malinami, takimi prosto z krzaczka, więc postanowiłam je upiec. Ostatnio nie mam czasu i siły na nic, więc padło na takie proste biszkoptowe. Przeszukałam szafki kuchenne i z tego co było powstało to ciasto. Pyszne i słodkie, a maliny lekko przełamują tę słodycz. Co prawda i maliny i czekolada opadły na spód ciasta, ale w sumie to fajnie(...)mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 1 szklanka świeżych malin Wykonanie pysznego ciasta biszkoptowego z malinami i czekoladą: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kaszę mannę

Izabelawkuchni
Rolada jagodowa 167

Rolada jagodowa...Słodki, puszsty mus jagodowy.Słodka śmietana. Całe jagody.Całość otoczona puszytym, biszkoptowym ciastem.Oprószona cukrem pudrem z kakao.Pycha!Składniki:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia;Szczypta soli;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);Cukier puder/cukier puder z kakao do oprószenia po wierzchu.Krem śmietanowo-jagodowy:300 g świeżych jagód(...)mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier

Gospodyni Miejska
Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami 116

czereśni, przygotowałam dla Was kolejną owocową propozycję. Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami. Jest cudownie lekko, krucha, słodka i soczysta. Macie ochotę?"Składniki:kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukrumasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka1/4 szklanki mąki pszennejdodatkowo:2 szklanki wydrążonych czereśnicukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania:Przygotowujemy kruche ciastoDo miski wbijamy jajka(...)mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.Przygotowujemy masę biszkoptową:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko i ekstrakt i ucieramy, pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką

Słodkie Przyjemności
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 132

każdemu spodoba się ten torcik w kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :)  Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe(...)każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki

My simple kitchen
keks biszkoptowy (keks w wersji lekkiej - bez tłuszczu i cukru) 170

święta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy" środek(...)bakalie! ♥ P.S. Jak podobają się Wam zmiany wyglądu bloga? :) LEKKI KEKS BISZKOPTOWY przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~5 jajek ~100g mąki pszennej ~1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ~80g fruktozy (lub 160g cukru) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~skórka starta z 1/3 cytryny ~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp. Bakalie pokroić

chili & sugar
Ciasto z rabarbarem 116

się z nim naprawdę świetnie, można spokojnie wyrobić je każdym robotem, to jakby połączenie ciasta kruchego z ucieranym, choć jednak bardziej w stronę kruchego. Pomysły na ciasto z owocami : Ciasto biszkoptowe z owocami Szybkie ciasto z owocami Proste ciasto z rabarbarem Ciasto ucierane z owocami Ciasto z owocami Ciasto z rabarbarem - składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru

MamaOskarka
Trifle z truskawkami i sosem Custard 166

Custard: 4 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 200 ml kremówki, 250 ml mleka, 1 laska wanilii, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru

Świat Domowej Kuchni
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 134

przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu. **** Godny polecenia bardzo bogaty asortyment mieszanek bezglutenowych: chleb ryżowy - torebka 200 g; ciasto drożdżowe - torebka 200 g; ciasto makaronowe - torebka 200 g; ciasto biszkoptowe - torebka 200 g; ciasto kruche - torebka 200 g; proszek do pieczenia - torebka 30 g; cukier wanilinowy - torebka 32 g; cukier cynamonowy - torebka

ClauditteMissCooking
Biszkopt 91

czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli: herbata, ryż i marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny i puszysty, taki właśnie jest biszkopt idealny.  Ciasto biszkoptowe to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru - bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę

ClauditteMissCooking
Trzy kolory 129

równą warstwą na cieście I. Ciasto III brązowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować jak każde ciasto biszkoptowe i wylać na ciasto II. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl