ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:15/173)

Rolada z borówkami 137

biszkoptowa ze świeżymi borówkami i bitą śmietaną.Osobiście wolę nasze leśne jagody,ale do sezonu jagodowego jeszcze chwilka.Poza tym sprawdzą się tutaj każde inne owoce i rolada będzie pyszna. Ciasto biszkoptowe 6 jajek 100 g cukru 80 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy(...)papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 º C i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną,zdjąć papier a wierzch ciasta również przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożenie 500 ml śmietanki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru borówki amerykańskie lub inne świeże

Anielskie wypieki
Kokosowa rozpusta 142

Proste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam miodu, może bardziej pasuje do Królewca. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby dobrze przesiąkło budyniem. Inspirację na budyń brałam z blogu Moje Wypieki (budyń w karpatce) . Inspiracja na biszkopt, to mój ulubiony biszkopt rzucany

moj przepis na
Ciasto Łabędzi Puch 382

drugim, za każdym razem miksując). Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Delikatnie wszystko wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 35x25 cm, wyrównać szpatułką.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 91

wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić

Wrzosowa Polana
Wilgotny makowiec w biszkopcie 227

średnich obrotach. Następnie strumyczkiem wlać olej, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany przy pomocy szpatułki (nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Piec przez około 25 minut(...)umieścić w formie, w której był pieczony, nasączyć słodkim mlekiem i wysmarować przestudzoną masą makową. Na masę wyłożyć II blat biszkoptu, docisnąć i również nasączyć go resztą słodkiego mleka. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe 2065

wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do dużej prostokątnej blaszki o wymiarach 42x29 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 20 minut(...)podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Od razu przelać polewę do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i dynamicznymi ruchami udekorować czekoladą wierzch ciasta. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem stężał. Ciasto najsmaczniejsze na 2-3 dzień. Smacznego! Inspiracja: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 157

Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Składniki: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 krople aromatu waniliowego - 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czerwonej porzeczki dodatki: - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną

Kuchnia co dnia
Rolada z truskawkami i mascarpone 152

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu

Marta Gotuje
Wiosna / Lato 2017: Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym 123

truskawek, ok. ½ szklanki cukru, 1,5 opakowania galaretki truskawkowej, 500 ml śmietany 30%, 1,5 dag żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy. Zacznij od przygotowania ciasta biszkoptowego. Jajka sparz. Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno(...)ubij ją z cukrem. Do sztywnej śmietany dodaj letnią żelatynę i dokładnie wymieszaj. Na wystudzony spód biszkoptowy wyłóż połowę bitej śmietany i równomiernie rozprowadź. Na śmietanę wyłóż tężejący mus owocowy. Całość wstaw do lodówki, aby całość zastygła. Kiedy mus zastygnie, ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj pozostałą bitą śmietaną

blog.moje-pasje.info
Lekkie ciasto biszkoptowe z borówkami 144

Bardzo lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe, które idealnie współgra z różnymi owocami świeżymi lub zamrożonymi. Bardzo proste w przygotowaniu, posmakuje każdemu i nie grozi zakalcem 😉 Polecam ! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju rzepakowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g owoców świeżych lub zamrożonych   Składniki na kruszonkę : 6 łyżek(...)cukrem,  zalać gorącym masłem i zagnieść widelcem, a potem wyrobić palcami. Jeśli będzie zbyt mokra, można dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli zbyt zbita, odrobinę masła. Przygotowanie ciasta : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały cas ubijając. Dodawać

Słodka Strefa
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym 117

Rolada biszkoptowa nadziana musem jabłkowym to pomysł na lekkie ciasto do kawy. Rolada jest słodko-kwaśna, ponieważ  kwaskowaty mus jabłkowy idealnie pasuje do lekko słodkiego biszkoptu. Wbrew pozorom rolada to ciasto, które jest szybkie do przygotowania, natomiast najwięcej czasu zajmuje stężenie masy jabłkowej.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm: rolada biszkoptowa 3 jajka(...)zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym  lekko stężonym musem posmarować rozwiniętą roladę biszkoptową. Całość ponownie zrolować. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Roladę ciasno zawinąć w folię przezroczystą

Ugotować
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 181

moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka

Smakowy Raj
Ciasto Pijok 5978

wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 15-20 minut(...)ponczem, wysmarować dżemem wiśniowym, a następnie połową kremu adwokatowego. Całość przykryć blatem makowo-kokosowym, a na blat wyłożyć resztę kremu. Na kremie poukładać biszkopciki (u mnie 16 sztuk). Ciasto schować do lodówki, a w międzyczasie przygotować polewę czekoladową... Polewa czekoladowa: Masło i mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie aksamitna gęsta polewa

Nastoletnie Wypiekanie
ciasto delicja 417

składniki na ciasto biszkoptowe: 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 155 g cukru 5 jajek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki (21cm

Domowy Smak Jedzenia