ciabatta - 417 przepisów (strona:5/28)

Ribollita - toskańska zupa z fasoli 120

przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili do smaku oliwa(...)albo jarmużu i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać bulionem lub wodą, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Toskańską zupę z fasoli podajemy ze zrumienionymi na oliwie kromkami ciabatty lub bagietki, które wkładamy do miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli

Cztery Fajery
Tosty z jagodami i kozim serem 108

serami, szczególnie kozimi i owczymi (poza tym polecam je do niektórych ryb i mięs, ale o tym może innym razem). Dlatego postanowiłem wykorzystać je do boskich tostów z ciabatty. Odrobina octu balsamicznego, garść jagód, kilka plastrów koziego sera, świeży tymianek, ulubione pieczywo i hop na grilla! Nie musicie dziękować. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 2 ciabatty lub inne podłużne bułki(...)jagód kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Jagody wymieszaj z octem balsamiczny. Jeżeli korzystasz z mrożonych, rozmróź je na sitku, aby odciekł nadmiar wody. Ciabatty przetnij na pół i posmaruj od środka oliwą. Na spód połóż po plastrze koziego sera. Kolejno wyłóż jagody oraz posiekany tymianek. Przykryj kolejnym plastrem sera i drugą połówką pieczywa. Kanapki

Food Square
Grzanki z cukinią i fetą 101

Lubię proste, ale konkretne w smaku kolacje. Tym razem zrobiłam ciabattę w postaci grzanek, z oliwą z oliwek, cukinią i grecką fetą. To idealna przekąska na mecz. Ciekawa jestem, czy Wy także lubicie takie smaki?  Koniecznie zobaczcie, jakie przekąski na mecz przygotowałam dla Was! Jest w czym wybierać! Wśród przepisów tradycyjne małosolne z koperkiem ! Grzanki z cukinią(...)fetą / 2 porcje Składniki: 2 kromki ciabatty 8 pasków małej cukinii 1 plaster fety 2 łyżki oliwy z oliwek małe listki bazylii sól do smaku Przygotowanie: Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwą z oliwek. Układamy kromki ciabatty. Z cukinii wycinamy przy pomocy obieraczki do warzyw wstążki (paski). Wybieraj mała cukinię, mam mniej pestek, miąższ jest słodszy, a skórka cieńsza

Moja smaczna kuchnia
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 164

przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili do smaku oliwa(...)albo jarmużu i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać bulionem lub wodą, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Toskańską zupę z fasoli podajemy ze zrumienionymi na oliwie kromkami ciabatty lub bagietki, które wkładamy do miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śniadanie do szkoły 276

pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe ślimaczki z cukinią(...)chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną

Moja smaczna kuchnia
Ciabatta ziołowa 125

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie czy do obiadu jeśli będzie trzeba użyć chleba. Łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna ciabatta, polecam. Ciabatta ziołowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów 181

dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne bagietki. Polecam dodatkowo podpiec je w piekarniku lub tosterze, żeby pod wpływem soku nie nasiąkły zbyt szybko i nie stały się papkowate. Moja panzanella to pomidory i chleb, czerwona cebula(...)kaparowe jabłuszka, garść bazylii, szczypta soli, oliwa oraz ocet winny. Prawdziwy smak włoskich wakacji. Kto wie, czy jutro znów jej nie popełnię;) Składniki (na 3-4 porcje): 200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy 700g pomidorów (różne odmiany i kolory) 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 łyżka kaparów lub kaparowych jabłuszek 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego octu winnego

Obiad gotowy
Ciabatta na zaczynie biga 333

Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi  ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej(...)lodówce  5-9 godzin w temperaturze ok. 7oС. Ciasto z lodówki przenieść na obsypany mąką blat, złożyć na pół. Odpoczynek na stole 30 minut. Potem podzielić na ciabatty. Zostawić na następne 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczenie 30 minut w wysokiej temperaturze z parą. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciabatty na zaczynie biga 137

blogu jest już przepis na ciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu ( klik ). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej  wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania, ale uwierzcie mi na słowo, że pokochacie te bułeczki i będziecie wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego "Chleb. Domowa(...)wstawić do lodówki na całą noc- ja tak zrobiłam. W połowie tego czasu zwilżoną dłonią odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu Ciabatty będą bardziej puszyste. Po tym czasie przełożyć ciasto na natłuszczony oliwą blat. Polać je oliwą, by się nie kleiło. Delikatnie rozciągnąć na prostokąt o wymiarach ok. 10x20

Nastoletnie Wypiekanie
TOSKANSKA ZUPA CEBULOWA 90

lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji   dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera gruyere lub cheddar, startego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Rozgrzewamy rondel z grubym dnem, podsmażamy w nim pokrojoną w kostkę słoninę, aż stanie się brązowa(...)rondla wlewamy gorący wywar, zagotowujemy, płomień zmniejszamy i jeszcze gotujemy całość przez około 10 minut . Krok 4. w czasie, gdy zupa nabiera smaku i aromatu, przygotowujemy tosty: kromki chleba ciabatta prażymy na gorącym grillu przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnobrązowego koloru, smarujemy masłem i posypujemy startym serem, kroimy na niewielkie kawałki. Krok 5. Z zupy wyjmujemy listek laurowy oraz

Moja Książka Kucharska
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 140

lokalnego, rustykalnego chleba. W Toskanii jest to pane toscano (lub pane sciocco ), miejscowy chleb pieczony bez dodatku soli. W Polsce najlepiej jest zastąpić go dobrym chlebem na zakwasie lub ciabattą. Jeżeli robicie bruschettę na przyjęcie i zależy Wam na małych kromkach, to ostatecznie może być bagietka, choć ona jest trochę zbyt puszysta w środku, a kromki chleba można zawsze przekroić(...)pomidory mają dużo pestek, usuń z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne. Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę. Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze

Chilli Czosnek i Oliwa
Bruschetta z pomidorami i ziołami 103

uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek 100 g przecieru pomidorowego (3 łyżki) 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę albo mniejsze paseczki(...)rozgnieciony ząbek czosnku przyprawy mielone: sól, papryka słodka, oregano, bazylia, cebula  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, podpiekamy kromki ciabatty na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 6 minut, aż uzyskają ładny lekko złotawy kolor. W miseczce mieszamy przecier z oliwą, czosnkiem i przyprawami. Wyjmujemy podpieczone kromki i smarujemy wcześniej przygotowanym pomidorowym sosem. Na wierzchu układamy kosteczki pomidora. Podpiekamy

Zasmakuj Kuchni
Domowy hamburger zbezglutenową ciabattą Incola. 134

Witajcie:) dzisiaj pyszna propozycja na domowy hamburger z bezglutenową ciabattą Incola. Propozycja w sam raz dla osób na diecie bezglutenowej. Z dodatkiem swojej ekologicznej rzodkiewki i sałatki smakował wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania produktów Incoal :) Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 2 jajka sól pieprz do smaku 1 ciabatta Incola namoczona w mleku i zmielona przez maszynkę 2 ząbki(...)czosnku oliwa z oliwek do smażenia lub olej kokosowy 1 cebula jako dodatek : ekologiczna sałata z własnej działki ekologiczna rzodkiewka kilka plasterków pomidora bezglutenowe ciabatty  Wykonanie : Bułkę namaczamy w szklance mleka i mielimy razem z mlekiem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, roztrzepane jajka i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym 94

indyka. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek. Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym Składniki: 1 ciabatta 2 łyżeczki majonezu 2 garście rukoli 4 plasterki ogórka zielonego 4 plasterki suchej kiełbasy krakowskiej 2 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Ciabattę

Moja smaczna kuchnia
Grzanki z figami i serem 112

bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe. Grzanki z figami i serem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podłużna ciabatta 2 świeże dojrzałe figi 1 opakowanie serka brie pomidorki koktajlowe żółte i czerwone świeży tymianek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciabattę kroimy na kromki, ser brie i figi w plasterki.Na(...)kromkach pieczywa układamy plasterki sera brie i figi. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 15 minut , aż ser zacznie się delikatnie topić. Ciabattę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół. Układamy je na figach, posypujemy listkami tymianku i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity