buraki - 8365 przepisów (strona:9/558)

MARYNOWANE MŁODE BURACZKI: sprawdzony przepis 70

Buraczki ćwikłowe na zimę. Idealne, młode buraczki marynowane. Przepis na klasyczne marynowane buraki w plastrach.      Ten przepis na marynowane młode buraczki doskonale podkreśla ich naturalny, bogaty, słodki smak. W tym przepisie najlepsze będą buraczki średniej wielkości, tak aby plastry bez trudu mieściły się w otworze słoika. Jeśli jednak masz większe buraki, możesz pokroić(...)plastry, a następnie w półplastry. Marynowane czerwone buraczki z cebulą na zimę do słoików.      Inną odmianą tego przepisu są marynowane czerwone buraki z cebulą. Należy zmniejszyć ilość buraków do 2,5 kg i dodać za to około 0,5kg cebuli (obranej i pokrojonej w cienkie półplasterki).      Marynowane młode buraki świetnie smakują

Moja Książka Kucharska
Brownie z buraków i awokado (ciasto czekoladowe paleo) 143

czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado !   Pyszne ciasto czekoladowe paleo – brownie z buraków i awokado – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (bez laktozy i kazeiny), orzechów i z minimalną ilością skrobi – przepis : buraki – 2 średnie (ugotowane i starte) awokado(...)miód – ¼ szklanki mąka kokosowa – ⅓ szklanki olej kokosowy – 3 łyżki soda oczyszczona – 2 łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ⅓ łyżeczki Potrzebujesz 2 średnie (nie za duże) buraki, ugotuj (najlepiej na parze ) i zetrzyj. Powinny zająć mniej więcej półtora szklanki. Nie przepadasz za burakami? Daj nieco więcej kakao, a nieco ziemisty smak buraków zostanie skutecznie

PaleoSMAK
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 85

Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków. Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem , gdyż były delikatne(...)smaku i bez octu. Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa z pieczonymi burakami. Wykonanie tej sałatki nie zabiera dużo czasu, a smakuje rewelacyjnie. Podstawą do sałatki muszą być oczywiście dobrej jakości składniki, czyli śledzie i buraki. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami: 6 małosolnych

Kuchcik gotuje
Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego 202

, polecam Wam inne moje pomysły na wykorzystanie tego taniego, smacznego i zdrowego warzywa: Sałatka z buraka i jabłka i Carpaccio z buraka , sałatka z buraka à la caprese . Bardzo zdrowe są też kiszone buraki i sok, dlaczego Warto pić sok z kiszonych buraków, dowiedzieć się można tutaj. Sałatka najlepsza jest z pieczonych buraków. Jest idealna(...)miód mieszamy w słoiczku, aż się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. do dekoracji (opcjonalnie) glazura balsamiczna np. o smaku żurawiny Jak przygotować sałatkę z buraka, rukoli i sera pleśniowego ? Jak upiec buraki, poradę znajdziecie tutaj . Upieczonego buraka obieramy ze skóry. Na talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę. Na niej kładziemy pokrojonego w ćwiartki buraka i małe kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Carpaccio z kiszonych buraków 170

gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. Dodatkowym powodem, dla którego zrobiłam tą sałatkę był nieplanowany zakup dużej ilości buraków odmiany słodki zwyrol. Zachwyciła mnie ich nazwa. jak się można(...)cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki z przyprawami i zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum tydzień.   Plasterki marynowanego buraka układamy na talerzu. W miseczce kręcimy sos z oliwy, miodu, octu i pieprzu. Buraki polewamy sosem, dekorujemy gałązkami rukoli i orzechami. Artykuł Carpaccio z kiszonych buraków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 135

buraka użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, i dlatego aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem powinniśmy go stosować w naszej codziennej diecie. By zapewnić organizmowi niezbędną dawkę Omega-3, wystarczą tylko 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie! Składniki: Kaszotto 1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie buraki(...)natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/8 szklanki pistacji (uprażonych na suchej patelni) 1/8 szklanki sera Grana Padano 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z burakami 143

Składniki: 3 garście rukoli, 1/3 ugotowanego buraka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie:      Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera(...)długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego w paski ugotowanego buraka, układamy na sałatce kawałki żółtego sera pleśniowego. Posypujemy sałatkę grzankami i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny

Aga w kuchni
Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi 159

Składniki: 2 garście rukoli, 4 plasterki ugotowanego buraka, 1 plasterek sera pleśniowego, do pospania: płatki migdałów i suszona żurawina. sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką Kamis, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz czarny Kamis, sól morska Kamis. Przygotowanie:      Na talerzu(...)układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Na koniec posypujemy sałatkę płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną

Aga w kuchni
Młode ziemniaki z burakiem liściowym 26

Burak liściowy znany także pod nazwą mangold oraz blitva , to bardzo popularne warzywo w krajach bałkańskich. Ja pierwszy raz zetknęłam się z nim kilka lat temu w trakcie urlopu w Chorwacji. Było to małej wiosce w Dalmacji, gdzie blitva podawana jest z ugotowanymi ziemniakami jako dodatek do grillowanych ryb oraz owoców morza. Po powrocie z wakacji próbowałam zakupić to warzywo(...)jedyną okazją na zjedzenie blitvy były dla mnie zawsze moje coroczne wczasy w Chorwacji, aż do tego roku. W tym roku mam swój ogród warzywny i zasiałam w nim buraka liściowego, czyli blitvę. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż jego liści używam nie tylko w połączeniu z ziemniakami, ale robię z nich także inne dania. Burak liściowy znakomicie sprawdza się

MeCooks
Sałatka z burakami, jogurtem i orzechami 50

czas temu buszowałam w internetach w poszukiwaniu niczego tak naprawdę. Tu jakieś sałatki, tam dania główne. Zupy. Botwinka, rabarbar. Strony polskie, anglojęzyczne, różne. I tak wpadłam na sałatkę z burakami, jogurtem i orzechami, która pochodzi z Grecji. Wpisałam więc w wyszukiwarce nazwę sałatki, przetłumaczyłam na grecki i zaczęłam wertować strony. Przepisów nie było jakoś zastraszająco dużo. Te, które studiowałam(...)były do siebie bardzo podobne. Pieczone buraki, jogurt, orzechy włoskie, czosnek. Gdzieniegdzie pojawiła się oliwa, ocet, natka. Postanowiłam więc połączyć parę przepisów ze sobą. Powstała sałatka wyjątkowa. Za pierwszym razem zjedliśmy ją z bitkami wołowymi. Ten duet mnie nie urzekł. Drugie podejście – kotlety mielone. Już lepiej. My stwierdził, że ta sałatka świetnie sprawdzi się do mięsiwa z grilla

Kardamonovy
Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką 95

Wielkanocne zawsze kojarzą mi się z mszą rezurekcyjną i pierwszym wielkanocnym śniadaniem. Zmarznięci i głodni wracaliśmy z porannej mszy a mama już czekała ze smakowitym śniadaniem. Barszcz z kiszonych buraków zabielany śmietaną, to o nim będzie mowa, musiał być gorący, nie odgrzewany, zrobiony na już i podany na stół. To był sekret mojej mamy, tak myślałam, wówczas będąc dzieckiem(...)się nie poparzyć gotowałam już sama pod okiem mojej mamy. Przez wiele lat już w dorosłym  życiu udoskonalałam przepis, ale podstawą do dziś jest sok z kiszonych buraków. Teraz ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez tego barszczu. Gotuję go od zawsze, podtrzymując tradycję mojego rodzinnego domu. Mogę go jeść przez całe święta, przyrządzając

Leśny Zakątek
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą 56

Parę dni temu robiłam barszcz czerwony. I znowu z rozpędu upiekłam za dużo buraków. Normalnie ludzie gotują zawsze za dużo makaronu, ja piekę zawsze za dużo buraków. Dacie wiarę, że wczoraj zrobiłam to samo? Dziś mam w planie ugotować kolejny barszcz, buraki już ugotowane. Muszę znowu pomyśleć jak wykorzystać te, które mi zostaną. Pewnie znowu wylądują(...)jakiejś sałatce albo carpaccio. Został mi w lodówce jeszcze kąsek pecorino, będzie pasował idealnie… właściwie do czegokolwiek z burakami. To w końcu ser z mleka owczego, a jak wiadomo tego typu sery bardzo się lubią z burakami właśnie. Tak więc, sałatka z burakami, kuskusem i fetą powstała, bo nie miałam co zrobić z burakami. Chciałam

Kardamonovy
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw 60

Zupa którą chętnie gotuję o każdej porze roku. Pożywna i pełna wartościowych składników i różnorodnych warzyw. Obecność buraka i pomidora zapewnia głęboki kolor wywaru. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Barszcz ukrai\u0144ski buraki z bukietem warzyw","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/barszcz-ukrainski.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/barszcz-ukrainski-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/barszcz-ukrainski-500x375.jpg(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/barszcz-ukrainski-480x270.jpg"],"description":"Po\u017cywna zupa z burak\u00f3w i r\u00f3\u017cnorodnych warzyw. Aromatyczna i bogata zupa z burakiem. Podana z keksem ze \u015bmietany i koperkiem.","keywords":["buraki","kapusta","marchew","pietruszka","pomidory"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-01T10:51:20+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M

ProstePesto.pl
Buraki kiszone w kefirze 79

Buraki kiszone w kefirze Lato to czas chłodników, i choć moje dzieci uważają, że zupa na zimno, to nie zupa, to my z mężem je uwielbiamy. W czerwcu najbardziej lubimy chłodnik z botwinki z młodymi buraczkami. A gdy buraczki nieco podrosną robię chłodnik z kiszonych buraków. I właśnie dziś chciałam Was zaprosić po przepis na buraki kiszone(...)kefirze. Kiszone buraki nadadzą chłodnikowi charakterystycznego posmaku i kwasowości. Na blogu znajdziecie też przepis na   botwinkę kiszoną w maślance . Również jest idealna do chłodnika, na który przepis znajdziecie tutaj →  chłodnik z kiszoną botwinką . Buraki kiszone  w kefirze Czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia Składniki: 500 g buraków (najlepiej młodych) 1 litr kefiru 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Relish z papryki i buraki pieczone 81

upiec buraki ). Lubię od razu piec większą ilość, potem obieram i mrożę. Kiedy zaś najdzie mnie ochota czy to na sałatkę czy buraka nawet w plastrach na kanapki, wyjmuję i raz dwa mam gotowe buraki. Dzięki tej metodzie swoją dzisiejsza sałatkę zrobiłam w kilka chwil. Pieczone buraki plus tytułowy sos paprykowy to naprawdę pyszne połączenie smakowe. Relish(...)owoców czy ziół. Zwykle traktuje się go jako dodatek do potraw, który wzmocni czy podkreśli ich smak. Bardzo polecam Wam tą sałatkę, smakuje wyśmienicie! PRZEPIS RELISH Z PAPRYKI I BURAKI PIECZONE Składniki: 4 buraki pieczone 3 łyżki relish z papryki 1 ogórek kiszony 3 łyżki prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Jak zrobić relish z papryki

Dorota Smakuje
Buraczki na ciepło 89

spirytusowy zabija ich smak, a ocet jabłkowy i cytryna podkreśla i go wydobywa. Buraki mają lepszy smak, gdy przed smażeniem są najpierw upieczone, a nie gotowane w wodzie. Buraki są źródłem cennych witamin i minerałów potrzebnych dla naszego organizmu. Najwięcej ich powinny spożywać osoby mające problemy z układem krwionośnym i chorujące na anemię lub białaczkę. Buraki(...)przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum czasie. Buraki można również ugotować w wodzie, ale te pieczone są smaczniejsze. Po upieczeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do braka zetrzeć również jabłko. Na patelni podsmażyć

Gotuj w domu
KOTLETY Z BURAKÓW 217

BURAKI - mają właściwości lecznicze dzięki antocyjanom, które sprawiają, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy, ponadto zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Sok z buraków może uchronić nas przed katarem, uwolnić od zgagi i obniżyć ciśnienie krwi. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu. Buraki posiadają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C oraz witaminy B1. Ponadto(...)bogate w składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadziej spotykane rubid i cez. Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, wspomaga układ krwionośny. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Powinny być spożywane przez nadciśnieniowców. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny

wege i kropka
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 126

rządzi burak, i do tego pieczony. Nie od dziś wiadomo, że to pospolicie występujące w Polsce warzywo to skarbnica prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym  w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych. Twierdzi się, że zawarte w burakach(...)witaminy C (zwłaszcza w kwasie buraczanym, gdzie większe ilości kwasu askorbinowego powstają w trakcie fermentacji). Ponadto burak to bogate źródło witaminy B1 , która odpowiedzialna jest głównie za czynność układu nerwowego. Jej niedobór objawia się zmęczeniem, osłabieniem, zaburzeniami koncentracji i pamięci oraz depresją. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG=64) . Chorzy na cukrzycę, nie powinni zatem spożywać ich zbyt dużo

Moja Mama Gotuje
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta 142

różną postacią. Są słodkie, sycące i pełne zdrowych właściwości. Wspomagają układ krwionośny i obfitują w kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby płód rozwijał się prawidłowo. Buraki najlepiej spożywać surowe np. w postaci soku lub pieczone. Podczas gotowania składniki mineralne(...)zawarte w burakach ulegają rozpuszczeniu, przez co warzywo traci swoje zdrowotne właściwości. Aby temu zapobiec warto buraka upiec. Wiele osób nie wie jak upiec buraka. Dowiecie się tego z Naszego przepisu. Pieczone buraki można wykorzystać w sałatce, dodać do pasty kanapkowej lub zrobić różowy hummus. Sałatka z pieczonym burakiem i rukolą, jest wyjątkowo prosta, ale zarazem efektowna. Polubi

two broke sisters
Napój z kiszonych buraków i pomarańczy. 156

ęki temu mają ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami. Biorąc pod uwagę niską cenę i dostępność buraka,możemy w łatwy,bardzo smaczny i dosłownie za przysłowiowy "psi grosz" wspomóc własne zdrowie. Jakie buraki są najlepsze do domowej produkcji kiszonych buraków? Burak ćwikłowy(...)musi być w dobrym gatunku,czli mieć cienką skórkę,a wprzekroju jednolity,ciemnoczerwony miąższ.Im ciemniejszy,tym bogatszy w prozdrowtne anocyjany.Marmurkowa struktura wpływa niekorzytnie na jakość buraka i świadczy o nadmiarze celulozy.Najsmaczniejsze są buraki o średnicy około 10 cm.Jak wszystkie warzywa korzeniowe im są większe,tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane nawozami chemicznymi.Dlatego najlepiej wybierać buraki z upraw ekologicznych,gdyż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczane frytki w rozgrzewającym sosie 170

grejpfruta podniesie na duchu a imbir ze swoim bakteriobójczym działaniem postawi na nogi. Całość zamknie olej kokosowy bogaty w drogocenne tłuszcze na którym zahartujemy buraka. Zacznijmy :) Czas przygotowania 30-40min  Składniki: 3 średnie buraki 1 grejpfrut sweetie duży 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Imbir sproszkowany(...)łyżeczka lub więcej (wd. upodobań) Ksylitol do posłodzenia Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Przygotowanie: 1/ Kroimy buraka w słupki - jak na frytki. Im grubsze tym burak będzie bardziej chrupki, im chudsze tym będzie miększy. Pokrojone buraki przekładamy do miski 2/ Na patelni wok (bardzo wskazana) lub wysokim i szerokim rondu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania