barszcz - 3622 przepisów (strona:7/242)

Biały barszcz na soku z kiszonej kapusty 217

Zupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi  (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki

IMPRESJA SMAKU
USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO 153

- składniki: ciasto: 150 g ekologicznej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 50 ml wody sólfarsz: 70 g grzybów namoczonych dzień wcześniej, ugotowanych

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 109

Rote-Bete-Suppe mit KirchererbsenOrginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz ukraiński 191

5 łyżek suchej fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora

Świat Domowej Kuchni
Barszcz na kapuścianym kwasie 163

   Idealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty. Składniki: -0,5 l kwasu z kiszonej kapusty -2 l wody -ok. 200 ml kwaśnej śmietany

Maminek kulinarny
Zakwas na barszcz biały 201

Zakwas na barszcz biały... O słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Zachęcam do spróbowania, bo warto! Zakwas na barszcz biały po wymieszaniu. Składnki: 1 szklanka mąki pszennej razowej; 1 litr letniej, przegotowanej wody; 2 liście laurowe; 3 ziarenka pieprzu; 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)praskę. Zakwas na barszcz biały przed wymieszaniem. Sposób przygotowania: Do szklanego, wyparzonego słoika wsypać mąkę, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać litrem letniej, przegotowanej wody. Całość wymieszać. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po upływie 3 dni zakwas się ukisi i uzyska charakterystyczny słodkawo-kwaśny zapach

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 189

Barszcz czerwony czysty inaczej... Intensywnie buraczany. O pięknym, rubinowym kolorze. Wyrazisty w smaku. Idealny na wigilijny stół. Świetnie smakuje z uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami. Polecam!   Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora(...)Dodać ocet, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na noc, aby buraki puściły sok. Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba. Barszcz czerwony: Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami. Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić

Gospodyni Miejska
okraszone ziemniaki z barszczem... 164

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka do barszczu na zimę 281

Aby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa...  będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok

Anioły w kuchni
Super szybki barszcz ukraiński. Wegański (dieta Dr. Dąbrowskiej) 245

Jedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni.  Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki

chwile dla mnie
Barszcz czerwony zabielany 222

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów  czy pasztecików. składniki: 1

Monia miesza i gotuje
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 302

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki

My Culinary Art
Zakwas na barszcz 167

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i

prawdziwe jedzenie
PRZEPISY NA WIGILIĘ: NAJPROSTSZY BURACZANY ZAKWAS 44

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania