Marmolada jabłkowa – kuchnia podkarpacka

Marmolada jabłkowa – kuchnia podkarpacka

Marmolada jabłkowa – kuchnia podkarpacka

Marmolada jabłkowa – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jabłonka, gmina Dydnia, powiat brzozowski Jedną z najlepszych odmian jabłek do smażenia jest jesienna antonówka, jednak nasze babcie używały do tego celu głównie tych jabłek, które nie były zbyt smaczne na surowo – małe kwaśne jabłka ze starych, przerośniętych jabłoni. Przygotowaną z nich marmoladę wykorzystywały do ciast, naleśników czy jako dodatek do makaronu. Jeśli jabłek było dużo, marmoladę pasteryzowały w słoikach. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.