Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

1 kg mielonego mięsa wołowego2 kg ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części. 1 kg ziemniaków starkować na tarce, na najdrobniejsz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Świat Domowej Kuchni

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

mapik27mapik27

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, ziemniak, ziemniaki, tarta, kluski, mielone, mąka, cebula, bułki, placki, ciasto, mięso mielone, wieprzowina, ciasto 3 bit, bułka pszenna, lekkie ciasto, placki ziemniaczane, placki z gotowanych ziemniaków, drugie danie, lekkie dania

Inne przepisy z Świat Domowej Kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.