Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Do dwunastu tradycyjnych wigilijnych potraw oprócz karpia z pewnością zaliczają się kluski z makiem. Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce. Wiele osób uważa, że bez tego dania nie ma świąt Bożego Narodzenia. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tych klusek, od tego ekspresowego do tego wymagającego więcej pracy z naszej strony. Jest to wigilia, więc trochę można się postarać, czyż nie?

Po pierwsze najważniejszy jest mak, musi być go bardzo dużo. Potrawa ta może być zarówno daniem głównym jak i deserem. Jedną z właściwości maku jest to, że łagodzi błony śluzowe. W jego skład wchodzi białko, cenne witaminy oraz tłuszcze.

Przepis na ciasto

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka masła i sól

Przepis na masę makową

  • 500g maku
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki posiekanych orzechów, kandyzowanej pomarańczowej skórki i migdałów (każdego składnika z osobna mają być 4 łyżki!)
  • 10 łyżek miodu (powinien być płynny)
  • laska wanilii

Rozpoczynamy od ciasta. Najpierw przesiewamy mąkę do miski, następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy szklankę wody wraz z olejem. Ugniatamy ciasto, by było elastyczne, gdy istnieje taka potrzeba to dodajemy więcej wody. Masę dzielimy na pół i rozwałkujemy na cienkie placki. Zostawiamy na kilka minut, by trochę się osuszyły a następnie wycinamy wybrane przez nas kształty. Przygotowujemy garnek z odrobiną soli i masła, w którym gotujemy zrobione przez nas kluski. Gdy zaczną wypływać na wierzch, odcedzamy je i studzimy.

Przejdźmy teraz do masy makowej. Przelewamy mak wrzątkiem i mielimy go dwukrotnie (niezastąpiona może okazać się elektryczna maszyna do mielenia, gdyż potrzeba dużo siły). Rozcieramy całość z miodem i dodajemy bakalie. Następnie wsypujemy posiekaną skórkę pomarańczową wraz z laską wanilii. Na sam koniec masę makową mieszamy z kluskami. Potrawa jest gotowa, można ją podawać na zimno lub przypiec w piekarniku (wtedy wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem).

3 propozycje na kluski z makiem z blogów naszych użytkowników:

Kluski z makiem Kluski z makiem Kluski z makiem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
M6500, 13 grudnia 2015 14:12:43

Albo ja nie do widzę, albo w składnikach na masę makową nie ma maku. Ciekawe 😊