Chorwacja - Ryż z ajwarem (Ajvar Riža)

Chorwacja - Ryż z ajwarem (Ajvar Riža)

Chorwacja - Ryż z ajwarem (Ajvar Riža)

Ajwar to popularna na całych Bałkanach pasta z pieczonej papryki. Prawdopodobnie wywodzi się z Serbii, gdzie kawiorem z papryk zaczęto zastępować ten rybny (z tureckiego havyar). Ajwar najczęściej używany jest jako dodatek do grillowanego mięsa, ale nie można się ograniczać - widziałem już wiele przepisów na makarony czy risotto z dodatkiem tej cudownej pasty. Dzisiaj proponujemy idealny na kwarantannę ryż z ajwarem. Oczywiście najlepszy będzie ajwar lub ljutenica domowej roboty - z łagodną lub ostrą papryką, z ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.