Portugalia - Peixinhos da horta, czyli ogrodowe rybki z fasolki

Portugalia - Peixinhos da horta, czyli ogrodowe rybki z fasolki

Portugalia - Peixinhos da horta, czyli ogrodowe rybki z fasolki

Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna portugalska przystawka do piwa. „Rybki” robi się z panierowanej zielonej fasolki. W zasadzie można powiedzieć, że jest to fasolka w tempurze i nie będzie się w błędzie. Podobno portugalska fasolka w cieście jest protoplastką japońskiej tempury, gdyż właśnie od portugalczyków japończycy nauczyli się takiego sposobu przygotowywania warzyw. Składniki (2-4 porcje): - 250 g zielonej fasolki (najlepsza będzie płaska, w typie mamut; ewentualnie szparagowa) Ciasto: - 1... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.