Seler konserwowy.

Seler konserwowy.

Seler konserwowy.

      Składniki : 2 kg selera ( waga po obraniu ) 1 l wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli niejodowanej np. kłodawskiej sok z 1 cytryny 5 łyżek octu Sposób wykonania :   S elery obierz ze skórki, dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotuj w większym garnku z cukrem, solą , octem i sokiem z cytryny. Do gotującej się zalewy wsyp starty seler, wymieszaj, zagotuj. Gotuj przez kilka minut, aż seler trochę zmięknie. Następnie przełóż do czystych słoików, pasteryzuj przez 15 - 2... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.