Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ).

Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ).

Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ).

Składniki : 2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 2 kg cukru sok z 1 cytryny woda Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce i zagotować. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać resztę cukru, zagotować i na małym ogniu smażyć 10-15 minut, aż owoce będą szkliste. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.