Buraczki marynowane w słoikach.

Buraczki marynowane w słoikach.

Buraczki marynowane w słoikach.

      Składniki : około 5 kg małych buraczków ćwikłowych liście laurowe,  ziele angielskie pieprz kolorowy,  czosnek Zalewa : 2,5 l wody,  10 łyżek cukru 1,5 szklanki octu 2 płaskie łyżki soli niejodowanej   Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj do miękkości, obierz ze skórki. Do każdego słoika wrzuć przyprawy ( 1-2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela, 2-3 obrane ząbki czosnku. Poukładaj buraczki w słojach dość ciasno. Przygotuj zalewę : wodę zagotuj z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.