Culurgiones – włoskie pierogi z ziemniakami, serem i miętą

Culurgiones – włoskie pierogi z ziemniakami, serem i miętą

Culurgiones – włoskie pierogi z ziemniakami, serem i miętą

Podobno nie da się odwiedzić Sardynii, a już zwłaszcza prowincji Ogliastra i nie spróbować Culurgiones . To tradycyjna forma nadziewanej pasty (dla nas, Polaków to oczywiście po prostu „pierogi” 😉), zamkniętej w formie charakterystycznego warkocza spighitta , kojarzącego się z kłosem zboża i wypełnionej kremowym nadzieniem z gotowanych ziemniaków, sera (najczęściej lokalnego fiscidu ), czosnku, mięty i oliwy. Serwowana najczęściej z prostym sosem pomidorowym i tartym sardyńskim Pecorino. Typowa potrawa prostych rol... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pasta Po Polsku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.