MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami

MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami

MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku, jednym z niewielu sprzętów kuchennych, które zabierano na pokład łodzi rybackich. No bo Marmitako to tradycyjna potrawa morska , choć oczywiście można ją znaleźć również i na lądzie. Bardzo często jest stałym elementem konkursów kulinarnych w Kraju Basków zarówno po hiszpańskiej, jak i francuskiej stronie. Jest to potrawa niesamowicie sycąca... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ostra na Słodko

Warto przeczytać

Najlepsza dieta na zimę

Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.