Środa: Panzanella (sałatka chlebowa)

Środa: Panzanella (sałatka chlebowa)

Środa: Panzanella (sałatka chlebowa)

Wystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty, dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Niedzielny kucharz

Autor

Agnieszka Jablonska-TwarógAgnieszka Jablonska-Twaróg

Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, sałatki, sałatka, sałata, pieczywo, twaróg, cukinia, tarta, ryby, sosy, grill, szarlotka, ryba, ogórki, pyszna sałatka, mięso, sałatka z pomidorem, sałatka do pracy, dania bez mięsa, bez pieczenia, sałatka na grilla, salatki do grilla, ryba w occie, tarta na słodko, mięsa pieczone, sałatki do pracy

Inne przepisy z Niedzielny kucharz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.