Ciekawostki kulinarne: bakłażan

Ciekawostki kulinarne: bakłażan

Ciekawostki kulinarne: bakłażan

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano go „szalonym jabłkiem”. Ówcześni Europejczycy uważali, że jest odpowiedzialny za gorączkę, epilepsję, a nawet wyw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu My Chcemy Jeść

Autor

My Chcemy JeśćMy Chcemy Jeść

Blog z przepisami na lekkie, zdrowe i smaczne potrawy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przepisy na święta, papryka, z jagodami, niskokaloryczne, gruszka, pasty, cukinia, pizza przepis, pizza , kasza, jabłka, ziemniaki, pasta, ciasto, ciasto z bezami, warzywa na patelnie, ciasto na pizze, mięso, dania bez mięsa, pizza na patelnie, jajka na święta, ciasta z jabłkami, ciasto z gruszkami

Inne przepisy z My Chcemy Jeść

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.