ciasto na pizze - przepisów 5177

  1. Przepis na pizze. Ciasto na pizze.
    Przepis na pizze. Ciasto na pizze.

    Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego smaku. Przepis na tę pizzę jest najczęściej wykorzystywanym przepisem przez czytelników tego bloga. Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę! Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę ! Ten przepis na pizzę skradł moje serce już jakiś czas temu, gdy po raz pierwszy w moje ręce trafiła książka kucharska

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  2. Pizza na kamieniu (najlepsza pizza)
    Pizza na kamieniu (najlepsza pizza)

    Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku(...)ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  3. Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii
    Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii

    Post Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  4. Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero
    Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero

    niedawna mam możliwość testowania kamienia do pizzy i pieczywa marki Bakero . Nie będę ukrywać, że propozycja bardzo mnie zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto(...)pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam.  Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia.  Stwierdziłam, że forma testu najdokładniej pokaże mi wszystkie zalety jak i niuanse produktu. Chciałam podczas próbowania dwóch wersji zobaczyć pewne cechy, które będę

    Przepis pochodzi z bloga Fabryka pomysłów, prowadzonego przez FabrykaPomyslow.

  5. Pizza, najlepsze przepisy
    Pizza, najlepsze przepisy

    Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja pizza jest ma różną postać. Zgodnie z zasadami pizzę robi się z mąki pszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  6. ostatnia taka pizza - pizza z botwinką
    ostatnia taka pizza - pizza z botwinką

    Pokazuję tę pizzę tylko z powodu doboru składników, które są IMO strzałem w 10! Jest to zarazem ostatnia pizza w takim wydaniu, ponieważ przeszłam szybkie szkolenie u prawdziwego mistrza pizzermana, od teraz pizza będzie zdecydowanie lepsza! Ta ze zdjęcia jest jeszcze robiona przed rewolucyjnym szkoleniem, dlatego przepis powielam z innego wpisu. Nie przyzwyczajajcie się(...)tego przepisu, gdyż teraz dopiero widzę, jak bardzo był on niedoskonały. Na pizzy jest dziś BOTWINKA pizza con bieta - jak mawia mój obecny Mistrz Pizzy, mój niedościgniony wzór w tej dziedzinie, mój Idol jednym słowem! BOTWINKA (bieta) przygotowana jak szpinak - na rozgrzaną oliwę wrzuciłam kilka kawałków suszonych pomidorów, ząbek czosnku, i bardzo szybko dodałam posiekaną na paski botwinkę

    Przepis pochodzi z bloga jemy sobie, prowadzonego przez jemysobie.

  7. Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną
    Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną

    Ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości.  Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy. Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Składniki: (ok. 3 spody o średnicy 25 cm ) 1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej) 3/4 szklanki cieplej wody 1/2 szklanki kaszy manny 35 g drożdży łyżka oliwy z oliwek łyżka miodu szczypta soli ponadto: sos pomidorowy przyprawy: bazylia

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  8. 9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę!
    9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę!

    Pewnie zdziwiłby się Raffaele Esposito, gdyby wiedział, że upieczona przez niego w 1898 roku pierwsza pizza Margherita stanie się jedną z najpopularniejszych potraw świata. Pewnie zdziwieni byliby też i Grecy oraz Rzymianie, którzy jeszcze w czasach starożytnych wypiekali pierwsze „pizzę”. Jeżeli myślimy o ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie(...)Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez

    Przepis pochodzi z bloga Jakugotujesz.pl, prowadzonego przez Jakugotujesz.

  9. Pizza pieczona na kamieniu
    Pizza pieczona na kamieniu

    Ostatnio, sporo z Was, moich czytelników, zdradziło, że nie lubi cebuli. Powiedzcie mi, jak to jest z pizzą? cebulkę na nią kładziecie, czy nie? A jak zamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona(...)pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY mam dokładnie ten model   Kamień ma idealny rozmiar, jego średnica wynosi 33 cm. W zestawie jest metalowa podstawką, dzięki której można serwować pizzę

    Przepis pochodzi z bloga Co w głowie piszczy, prowadzonego przez yllla.

  10. Pizza z dynią i salami - pizza na chrupiącym i cienkim cieście
    Pizza z dynią i salami - pizza na chrupiącym i cienkim cieście

    Spróbujcie zamiast gotowych sosów, zrobić własny, to proste, smak Was pozytywnie zaskoczy:) Zapraszam na przepyszną , chrupiąca i aromatyczna pizzę z dynią, salami i papryką. Ze świetnym sosem czosnkowo pomidorowym.    Nie sposób się jej oprzeć .Polecam. Pizza z dynią i salami - pizza na chrupiącym i cienkim cieście   Ciasto:  2,5 dag drożdży  165 ml ciepłej wody(...)myję i także kroję w plasterki .  Umyte i osuszone papryki wydrążam i kroję w paski. Teraz włączam piekarnik, wkładam do niego blaszkę na której będzie się piekła pizza. Ciasto dzielę na trzy części , każdy kawałek smaruję olejem i formuję na papierze do pieczenia koła . Każde smaruję sosem i obkładam dodatkami, wierzch posypuję mozzarellą. Pizze przekładam na  gorącą blaszkę

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  11. 9 Luty Międzynarodowy Dzień Pizzy - Pizza serduszko
    9 Luty Międzynarodowy Dzień Pizzy - Pizza serduszko

    Mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji za tydzień wraz z innymi blogerkami i blogerami biorę udział w kolejnym Wyzwaniu gdzie tematem będzie właśnie pizza. A dzisiaj moja mała propozycja związana z pizzą i na konkurs Emako.pl Będzie to hawajska pizza z szynką i ananasem w kształcie serduszek. Myślę, że też idealnie nadaje się na kolację Walentynkową. Składniki : Ciasto(...)oliwek  * szczypta soli * szczypta cukru * pół kostki drożdży  Dodatki : * plastry ananasa  * plasterki dobrej szynki * sos pomidorowy  * ser żółty  * czerwona cebula * suszona bazylia * przyprawa do pizzy Przygotowanie : W misce rozmieszać wodę z drożdżami i cukrem. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać łyżką, a gdy zacznie się kleić - wyrabiać ręką aż będzie

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  12. Pizza z tuńczykiem i oliwkami - chrupiąca pyszna pizza
    Pizza z tuńczykiem i oliwkami - chrupiąca pyszna pizza

    razem upiekłam pizze w wersji midi , na chrupiącym, cienkim spodzie. Gdzieś wyczytałam że pizza będzie chrupiąca jeśli włożymy ja na gorącą blaszkę, jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy. Sprawdziłam i patent polecam. Ciasto jest chrupiące i prze pyszne :) Pizza z tuńczykiem i oliwkami Ciasto: 2,5 dag drożdży 165 ml ciepłego mleka 25 dag pszennej mąki 55 ml oleju

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  13. Pizza a`la Caprese
    Pizza a`la Caprese

    Suszone pomidory, mozarella i świeże zioła - to co lubię! Ciasto na pizzę jest to samo co w innych postach dotyczącymi pizzy. Nie zmieniam ciasta, bo to jest idealne. Przepis znalazłam Kiedyś na stronie Moje Wypieki , dziś dodatkowo wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. A jak coś jest idealne, to po co zmieniać? Dlaczego boki mojej pizzy są tak wysokie? Już(...)rękach i to cały sekret. Warto nauczyć się tej techniki, bo różnica jest ogromna zarówno w smaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse , która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl . Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki wpływ. Formy nie oddam nikomu! Po pierwsze nie trzeba

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  14. Pizza z Szynką i Pieczarkami
    Pizza z Szynką i Pieczarkami

    właśnie taką. Żadnej fantazji, tylko pieczarki, ser i szynka. Broń Boże cebuli, czy innych warzyw. Klasyka :) W tym poście na temat przepisu będzie krótko. Każda nazwa (sos pomidorowy do pizzy, sos czosnkowy do pizzy, ciasto na pizzę) będzie zaopatrzona linkiem, czyli klikasz w nazwę i wskakujesz na odpowiedni post z przepisem. Wszystkie podlinkowane nazwy są koloru czerwonego. Dlatego(...)piszę? Czasami piszecie i pytacie jak znaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :)  Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  15. Kamień do pieczenia pizzy Emako
    Kamień do pieczenia pizzy Emako

    Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Emako  dostałam   kamień do pieczenia pizzy . Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć(...)ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

Wybierz stronę :