Passata czyli sos pomidorowy po włosku

Passata czyli sos pomidorowy po włosku

Passata czyli sos pomidorowy po włosku

Post troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego.  Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo.  Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już  przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butele... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Warto przeczytać

Najlepsza dieta na zimę

Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

włoska, sosy, zupa pomidorowa, sos pomidorowy, pomidor, warzywa, sok, słoik, zdrowe przepisy, pizza , makaron, seler, pizza przepis, ciasto na pizze, cebula, marchewka, makarony, sos do makaronu, przetwory, zdrowe, sos do pizzy, pyszne sosy, zdrowe warzywa, sos pomidorowy do pizzy, gotowana marchewka, drugie danie, dania na gorąco, dania z makaronem

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 13 września 2013 09:47:29

Cudny sosik. Wykorzystam na pewno. Pozdrawiam, Aldona z forum kobiet. :)

sofieta- mia cucina, 13 września 2013 22:32:01

Aldona, sosik naprawde wart zachodu) z bazylia smakuje "srodziemnomorsko".Pozdrawiam cieplutko,

Margarytka, 16 września 2013 22:31:31

Fajne te maszynki. A takiej mieszanki pomidorów z warzywami jeszcze nie robiłam... no i teraz mam zagwozdkę, bo już miałam nie robić w tym roku przetworów :-)

sofieta- mia cucina, 17 września 2013 00:39:00

Asiu, jak znajdziesz jeszcze ladne, miesiste pomidory, to zrob na probe pare sloiczkow, zobaczysz czy Ci beda smakowac) Ja lubie dobrze odcisniete, sam miazsz, ze widelcem mozna ze soilka wyjadac)