Solić? Nie solić?

Solić? Nie solić?

Solić? Nie solić?

Każdy słyszał choć raz, że sól jest niezdrowa, że powinniśmy jej unikać. Owszem, sól w nadmiarze zdrowa nie jest i powinniśmy ją ograniczać. Uznaje się, że 5 g soli dziennie jest wystarczającą dawką. Tradycyjną sól dobrze zastąpić mieszankami ziołowymi z solą lub solą niskosodową. Tak naprawdę szkodzi nam nie sól, a sód w niej zawarty. Jego dobowa dawka średnio wynosi ok. 1500 mg; dla dzieci 750-1200 mg. Poza solą zawierają go także różne warzywa oraz przetworzona żywność. To kolejny powód, by dokładnie czytać... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kucharzyca

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Autor

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

papryka, imbir, ryby, diety, curry, wołowina, dieta, ryba, ziemniaki, zupa, marchewka, kapustą, mięso, dynia, sałatka z pomidorem, cukinia, sosy, sałatka, sałatki, dania mięsne, salatka z jajkiem, zupa rybna, czosnek w ziołach, sos mięsny, sałatka curry, sałatka z papryki, sałatka z marchewką, sałatka z marchewki, drugie danie, lekkie sałatki

Inne przepisy z Kucharzyca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.