Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Przepis na : śniadanie

Dzień dobry! Shakshuka jest to bardzo popularne śniadanie jedzone w Izraelu i północnej Afryce. Najpierw przygotowuje się sos robiony ze świeżych pomidorów (w okresie jesieni/ zimy najlepiej z puszki), a następnie wbija się jaja. Wariacji na jej temat jest mnóstwo i można zaszaleć w kuchni dodając szpinak, warzywa czy różnego rodzaju sery.  To śniadanie na pewno postawi Was na nogi. W szczególności osoby, które są po ciężkiej nocy lub imprezie. ;) A więc... Do dzieła! Składniki na 2/3 porcje: 1 cebula 3... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.