Bułka paryska ekspresowa

Bułka paryska ekspresowa

Bułka paryska ekspresowa

Bułka paryska albo francuska – rodzaj pieczywa pszennego zwane w Krakowskiem „weką”, w Łodzi – „angielką”, na Górnym Śląsku – „francuzem”, na Podkarpaciu „biną”, w Poznaniu i Jeleniej Górze – „kawiorką” lub „kawiarką”, w innych regionach Polski (np. Kujawy) „batonem” bądź „bułką wyborową”, a w centralnej Polsce (okolice Radomia) „gryzką”, w okolicach Łodzi i Częstochowy „lingą”. Spotyka się też (z niejasny... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Autor

JStragaJStraga

Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczenie, bułki, mąka, pieczywo, lekka, bułka pszenna, francuskie, bagietka, ciasto na niedziele, lekkie ciasto, chleb, cukier, domowe pieczywo, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie, szybkie bułki, ciasto ucierane , szybkie ciasto, szybki ciasto, chleb na drożdżach , puszyste ciasto, chleb mieszany

Inne przepisy z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.