Drożdżowy chlebek odrywany pogacza

Drożdżowy chlebek odrywany pogacza

Drożdżowy chlebek odrywany pogacza

Przepis na : śniadanie

  Drożdżowy chlebek odrywany pogacza. Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii.  Składniki: 0,45 kg mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650 drożdże (14 g suchych) –(słyszałam że oryginalnie robiony był na sodzie) jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka soli  miód 1 łyżka 70 ml mleka 1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło tortownica o średnicy 20 cm Do smarowania: w miseczce roztrzepujem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu AZgotuj!

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.