Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;)

Zebra– moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania 😉

Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek! 🙂

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pomarańczowy barwnik spożywczy (dla przerobienia zebry na tygrysa;) )
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodawać olej i wodę na przemian z mąką oraz proszek do pieczenia.
Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik oraz łyżkę mąki. Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!). Na środku formy zrobić małą kropkę z ciasta pomarańczowego, następnie na niej wykładamy niewielką porcję ciasta brązowego i tak na przemian. Jeśli robimy klasyczną zebrę, im mniejsze porcje wykładanego ciasta (jedna w środek poprzedniej) tym cieńsze paseczki później w przekroju. Ja robiąc Tygrysa wykładałam większe porcje, by cętki były grubsze.

Jeśli decydujemy się na formę z dziurką, wykładamy ciasto na dnie – dookoła komina pierścieniem, a nie w jedno miejsce jak w przypadku klasycznej formy.  Polecam ten przepis do formy na babkę z dziurką – wtedy ciasto równiej i szybciej się piecze oraz zdecydowanie łatwiej o ładny wypiek bez zakalca 😉

Babkę piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”.

Ciasto  idealnie nadaje się również do wypieku muffinek!

Smacznego!

Babka zebra - tygrys

Tagi:

Niniejszy serwis internetowy korzysta z plików cookies ("ciasteczek") do przechowywania anonimowych informacji o jego użytkownikach. Służy to zapewnieniu najwyższej jakości świadczonych usług oraz pomaga w doskonaleniu funkcjonalności serwisu. Dowiedz się więcejRozumiem