Schab w placku ziemniaczanym w sosie śmietanowym


Potrzebne produkty;

  • schab 4Sztuki
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta

ciasto na placki ziemniaczane:

  • ziemniaki  4Sztuki
  • mąka  3Łyżki
  • śmietana  1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba)
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • jajko  2Sztuki
  • cebula  1/2 sztuki
  • olej 1Łyżka
  • czosnek ząbek

Sos Śmietanowy;

  • śmietana 18% 3Łyżki
  • majonez 3Łyżki
  • czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte)
  • szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany)
  • sól 1Szczypta

Sposób przygotowania:
1.  Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki
2.  Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc
3.  Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną jak najdrobniej cebulę, łyżkę oleju mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu.
4.  Obtaczamy mięso w cieście i wrzucamy na smażącym się oleju można jeszcze dodać po jednej łyżce z oby dwóch stron ciasta na mięso by było czuć smak.
5.  Na koniec gdy się usmaży dodajemy z lodówki sos śmietanowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger