Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy z lemon curd to przepis, który bardzo gorąco polecam. Ciasto kruche wychodzi idealne, a mocno cytrynowy krem nie tylko wygląda, ale i smakuje wspaniale. Polecam upiec mazurka na Wielkanoc.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia spodu: 20 minut
Liczba porcji: forma 24 cm
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
369 kcal
Węglowodany 40 g
- W tym cukry 22 g
Białko 5 g
Tłuszcze 21 g
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche [ więcej ]
- mąka pszenna uniwersalna 160 g - 1 szklanka
- masło 80 g
- cukier puder 50 g
- żółtko jajka 1 sztuka
- śmietana kwaśna 18 % 10 g
- proszek do pieczenia - można pominąć pół łyżeczki
Składniki na lemon curd
- świeżo wyciśnięty sok z cytryn 140 ml - z 3 cytryn
- duże jajka 2 sztuki
- masło 80 g
- skórka z cytryny - można pominąć z jednej sztuki
- cukier drobny 100 g
Mazurek cytrynowy
Koniecznie przeczytaj najpierw cały przepis, by zaplanować szykowanie mazurka oraz skompletować składniki. Sama użyłam klasycznej tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz też sięgnąć po inną niską blaszkę o zbliżonych wymiarach, ale nie większą.

W dużej misce umieść razem: 160 gramów mąki pszennej (może być też np. 60 gramów krupczatki oraz 100 gramów mąki pszennej Szymanowskiej); 50 gramów cukru pudru; 80 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę; 10 gramów śmietany kwaśnej 18 %; jedno żółtko jajka o wadze do 20 gramów; pół łyżeczki proszku do pieczenia - można pominąć.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na desce, czystym blacie lub na stolnicy. Wyrabianie ciasta, by zrobiło się jednolite może trochę potrwać. Nie zrażaj się, jeśli ciasto zacznie się mocno kleić od sporej ilości masła. Po schłodzeniu w lodówce będzie idealnie plastyczne. Kulę ciasta lekko spłaszcz, zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Porada: Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, zalecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %.

Do upieczenia mazurka cytrynowego nie potrzebna jest specjalna foremka. Sprawdzi się nawet tortownica, czy też zwykła forma do ciasta z odpinanymi bokami. U mnie była to tortownica o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie trzeba ani natłuszczać, ani wykładać pergaminem.
Po godzinie chłodzenia ciasto podsyp lekko mąką i rozwałkuj na lekko podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Placek ciasta powinien być trochę większy niż spód do formy. Placek wyłóż na spód i przy pomocy małego nożyka odetnij nadmiar ciasta. Boki foremki zapnij, a z reszty ciasta wykonaj wyższe ranty. U mnie były to kuleczki ciasta wielkości mniejszego orzecha laskowego. Kulki formowałam w dłoniach, a następnie układałam jedną obok drugiej tak, by stykały się ze sobą oraz ładnie przylegały do wewnętrznych rantów formy. Zamiast kulek można zrobić wałeczek z ciasta. Środek ciasta można ponakłuwać widelcem, by uniknąć ewentualnych wybrzuszeń.
Porada: Mazurka cytrynowego, z podanych proporcji ciasta, możesz też śmiało upiec w odrobinę mniejszej formie, na przykład tortownicy 22-23 cm. Jeżeli zaś chcesz użyć większej formy, to proporcjonalnie zwiększ ilość składników na ciasto oraz na krem.

Formę z ciastem pod mazurka umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Ciasto kruche piecz w ten sposób do 20 minut (obserwuj ciasto w trakcie pieczenia, by za mocno się nie spiekło). Upieczone możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok w formie, a po lekkim przestudzeniu przełożyć razem z papierem np. na kratę do studzenia wypieków.
Porada: Na czas nagrzewania się piekarnika polecam formę z wyłożonym spodem trzymywać w lodówce.

Do zrobienia kremu cytrynowego Lemon Curd użyłam swojego przepisu na Lemon Curd.
W rondelku umieść 140 ml świeżo wyciśniętego sok z cytryn, otartą skórkę z cytryny (jeśli dodajesz), 100 gramów cukru, dwa duże jajka. Polecam usunąć też chalazę, czyli włókno białkowe. Jest to nitkowata struktura, która znajduje się obok żółtka i pełni funkcję utrzymującą żółtko w centralnej pozycji. Bardzo dokładnie wymieszaj całość trzepaczką. Możesz też użyć blendera ręcznego typu żyrafa, aby otrzymać idealnie gładką masę.
Porada: Krem zrobisz też z samych żółtek. Dodaj wówczas około 5-6 żółtek.

Ustaw niską moc palnika i dodaj również masło w kawałku. Ciągle mieszaj zawartość rondelka. Gdy masło już całkiem się rozpuści możesz odrobinę zwiększyć moc palnika, nie przerywając mieszania. W momencie, gdy pojawią się pierwsze bąbelki (masa się zagotuje), ponownie zmniejsz moc palnika i mieszaj jeszcze kilka minut, do zgęstnienia kremu. Aby otrzymać pożądaną gęstość kremu, bywa że mieszam go nawet do 20 minut. Wystarczy, że krem osiągnie gęstość budyniu, ponieważ po przestudzeniu jeszcze dodatkowo stężeje.
Porada: Jeśli twój krem nie wychodzi zbyt gęsty, to możesz do garnka przesiać przez małe sitko odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dodawaj ją stopniowo i cały czas mieszaj zawartość garnka. Nie polecam jednak wsypywać jej więcej niż łącznie jedną łyżeczkę.

W momencie, gdy lemon curd przestygnie, możesz go wyłożyć na środek ciasta kruchego. Rozprowadź go równo po całej powierzchni. Ponieważ jest to krem, który gęstnieje, ale nie zastyga póki nie zostanie schłodzony, to polecam wykonać łyżką fale i wgłębienia.

Mazurek cytrynowy polecam udekorować np. jadalnymi bratkami bądź suszonymi kwiatkami, czy też świeżą miętą. Bardzo dobrze pasują tu pokruszone bezy oraz słodkie cukrowe posypki, a także jajeczka w cukrowej posypce, listki i płatki wykonane z opłatków, oraz liofilizowane owoce. Na środku swojego mazurka umieściłam jeszcze cytrynowe galaretki w cukrze.


Ciasto odłożyłam do lodówki, do całkowitego schłodzenia kremu. Mazurek cytrynowy jest gotowy do jedzenia od razu po przestudzeniu. Jeśli będzie zjedzony w ciągu doby, to nie trzeba go trzymać w chłodzie. Po tym czasie trzymaj go już w lodówce pod kloszem. Świeżość zachowa przynajmniej przed pięć dni.
Smacznego.