Sałatka z ryżem pieczonym
Sałatka z ryżem pieczonym, który został z poprzedniego obiadu, to nie tylko świetny sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia. To rewelacyjny pomysł na przepyszną, chrupiącą i zdrową sałatkę.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4 małe porcje - ponad 1 kg
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
147 kcal
Węglowodany 17 g
- W tym cukry 3 g
Białko 4 g
Tłuszcze 7 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na ryż pieczony [ więcej ]
- ryż biały ugotowany - nawet dwudniowy 400 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- przyprawa curry i słodka papryka po 2 łyżeczki
- płatki chili pół łyżeczki
Składniki na sos
- sok z limonki - świeżo wyciśnięty 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- ocet jabłkowy lub ryżowy 1 łyżka
- syrop np. klonowy 1 łyżka
Pozostałe składniki
- ogórek świeży długi 1 sztuka - około 250 g
- dojrzałe, duże awokado 1 sztuka
- czerwona cebula 1 średnia - około 120 g
- świeża mięta i kolendra - siekane po małej garści
- orzechy włoskie, pekan lub nerkowce 70 g
Sałatka z ryżem pieczonym
Osoby na diecie bezglutenowej kupują składniki/przyprawy oznaczone jako takie, które nie zawierają glutenu, np. sos sojowy bezglutenowy.
Koniecznie przeczytaj też najpierw cały przepis, by idealnie zaplanować sobie pracę. W pierwszej kolejności warto wstawić ryż z przyprawami do piekarnika, by przez kolejne 25 minut uprażyć orzechy, zrobić sos i przygotować warzywa. W treści podaję też kilka zamienników np. do mięty i kolendry.

Około 400 gramów ugotowanego wcześniej ryżu (może być nawet taki sprzed dwóch dni, przechowywany w lodówce w zamkniętym pojemniku) umieść w misce i w razie potrzeby rozdziel. Wlej do niego dwie łyżki oliwy lub ewentualnie innego oleju roślinnego do smażenia. Wsyp też po dwie łyżeczki słodkiej papryki i przyprawy curry oraz pół łyżeczki płatków chili. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na blaszkę do pieczenia. Ryż rozłóż tak, by powstała cienka warstwa. Po upieczeniu będzie chrupiący.
Blaszkę z ryżem umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół, środkowa półka w piekarniku. Ryż piecz tak około 25 minut, do lekkiego zarumienienia. Obserwuj jednak ryż, by nie przypiekł się za mocno. Gotowy od razu wyjmij z piekarnika.
Porada: Przyprawę curry można śmiało zamienić np. na gotową przyprawę kebab/gyros.

W trakcie pieczenia ryżu przygotuj orzechy, sos i warzywa oraz zioła. Na suchą patelnię wyłóż około 70 gramów orzechów nerkowca i praż je na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią. Kilka razu przemieszaj orzechy na patelni, by podprażyły się równomiernie. Gdy będą gotowe, odstaw patelnię.
Porada 1: Prażenie orzechów nie jest konieczne i można je dodać do sałatki bez tego kroku.
Porada 2: Orzechy nerkowca można zamienić na włoskie, ziemne, pekan lub też pestki dyni albo słonecznika.

W osobnej, małej misce umieść składniki sosu. Będą to dwie łyżki sosu sojowego oraz tyle samo świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny oraz po jednej łyżce oliwy, octu ryżowego lub jabłkowego i syropu klonowego lub z agawy.

Ogórka nie obieraj, tylko pokrój w kostkę (w razie potrzeby wytnij przerośnięte i wodniste gniazdo nasienne). Miąższ z dojrzałego awokado również pokrój na kawałki na jeden kęs. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w krążki lub cienkie piórka. Posiekaj też zioła. Dałam po małej garści świeżej kolendry oraz mięty.
Porada: Kolendrę możesz zamienić na natkę pietruszki, zaś miętę w ostateczności pominąć i dać więcej natki. Do sałatki pasuje też owoc granatu.

Podpieczony i przestudzony ryż wymieszaj z warzywami i ziołami, sosem oraz orzechami. Sałatki nie trzeba podawać od razu. Można ją przygotować np. z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Jeśli ma być zjedzona w dniu szykowania, to nie trzymaj jej w lodówce. Jeśli zaś będzie podana w ciągu 1-2 dni, to przechowuj ją w lodówce i wyjmij na 2 godziny przed podaniem, by nie była zimna.


Smacznego.