Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

rogaliki posypane cukrem pudrem
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza
 

Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

Dziś jest Dzień Rogalika, więc zapraszam Cię na pyszne puchate drożdżowe rogaliki nadziane  kwaskowatymi powidłami ze śliwek. Uwielbiam to połączenie, bo śliwki idealnie są komponują z takim ciastem.

Ten dzisiejszy przepis na rogaliki, różni się nieco od tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe. Klasycznie po wymieszaniu aktywnego zaczynu z pozostałymi składnikami, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę lub półtorej. Mój przepis tego nie wymaga i dlatego nazwałam go wersją szybszą. To idealny przepis, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a  rogaliki wychodzą równie pyszne.


Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także filmik z przepisem krok po kroku, jak przygotować te pyszne i puchate drożdżowe rogaliki. Jeśli chcesz go obejrzeć, to kliknij w link poniżej:


Przepisy na ciasta drożdżowe na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



upieczone rogaliki na metalowej tacy


Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 24 sztuki

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  • Mleko delikatnie podgrzej, dodaj łyżkę cukru i wsyp pokruszone drożdże.
  • Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
  • Do sporej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, wlej zaczyn, dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj sól i wlej masło.
  • Wszystko wyrób przy pomocy robota, powinno być gładkie i elastyczne.
  • Podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm.
  • Podziel je na 8 równych części. Na środku szerszej części trójkąta ułóż łyżeczkę powideł.
  • Zwiń ciasto od szerszej strony i uformuj rogalik. 
  • Rogaliki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyjrzyj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • Pomaluj rozkłóconym jajkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem. 


Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

Komentarze