Ciasto z kaszy manny
Ciasto z kaszy manny w wersji pieczonej, a do tego dwukolorowej, to prawdziwy przysmak. Przepis jest ciekawy, bo w cieście mamy kaszę manną oraz np. kefir, który nada ciastu wyjątkowej struktury.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 22-24 cm - około 1100 g
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
295 kcal
Węglowodany 42 g
- W tym cukry 17 g
Białko 7 g
Tłuszcze 11 g
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- kasza manna błyskawiczna lub zwykła 180 g - niecała szklanka
- kefir, jogurt lub maślanka 380 ml - około 1,5 szklanki
- mąka pszenna tortowa 160 g - 1 szklanka
- średniej wielkości jajka 3 sztuki - 160 gramów po rozbiciu
- roztopione masło 100 g
- cukier drobny lub zwykły 130 g - około pół szkalnki
- cukier wanilinowy 1 saszetka - 16 g
- kakao 1 łyżka - do 15 g
- proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
Ciasto z kaszy manny

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z funkcją termoobiegu wybierz 165 stopni.
Do miski wlej trochę ponad 1,5 szklanki (380 ml) kefiru, maślanki lub rzadszego jogurtu naturalnego (nie z lodówki). Wsyp też niecałą szklankę kaszy manny, czyli nie więcej niż 180 gramów (może być i zwykła i błyskawiczna). Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. W tym czasie szykuj resztę składników.

Do miski wbij trzy średniej wielkości jajka o temperaturze pokojowej. Po rozbiciu jajka ważyły u mnie łącznie 160 gramów. Wsyp też 130 gramów cukru drobnego oraz saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).

Do puchu jajecznego wlej 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła lub około 110-120 ml oleju roślinnego (np. rzepakowy). Dodaj też napęczniałą w kefirze kaszę manną (razem z kefirem). Całość miksuj chwilę na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Wysp 160 gramów mąki pszennej tortowej przesianej z proszkiem do pieczenia (1,5 łyżeczki). Wszystko razem wymieszaj dokładnie, ale powoli przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, tylko do połączenia się składników.

Mniejszą cześć ciasta odlej do osobnej miski. Wsyp do niej do 15 gramów kakao, a następnie wymieszaj masę szpatułką.

Przygotuj formę (u mnie tortownica 24 cm, ale może być też nieco mniejsza). Dno wyłożyłam papierem do pieczenia zaś środek posmarowałam odrobiną masła (może być też olej) i obsypałam od środka odrobiną kaszy manny. Łyżka po łyżce nakładaj do formy raz jasne, raz ciemne ciasto. Możesz tez wylewać je na zmianę na środku, jak do ciasta zebra. Na koniec warto wyrównać masę lub nawet przemieszać ją dodatkowo łyżką.

Formę z ciastem z kaszą maną umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 40 minut lub dłużej. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć ciasto z kaszy manny z piekarnika.
Porada: Ciasto pieczone w formie o mniejszej średnicy będzie potrzebowało nieco dłuższego pieczenia, niż pieczone np. w tortownicy 24 cm.


Ciasto z kaszy manny długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do około trzech dni lub dłużej.
Smacznego.