Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z kaszy manny

Ciasto z kaszy manny

Ciasto z kaszy manny w wersji pieczonej, a do tego dwukolorowej, to prawdziwy przysmak. Przepis jest ciekawy, bo w cieście mamy kaszę manną oraz np. kefir, który nada ciastu wyjątkowej struktury. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 22-24 cm - około 1100 g
W 100 g ciasta: Wartość energetyczna 295 kcal Węglowodany 42 g - W tym cukry 17 g Białko 7 g Tłuszcze 11 g Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • kasza manna błyskawiczna lub zwykła 180 g - niecała szklanka
  • kefir, jogurt lub maślanka 380 ml - około 1,5 szklanki
  • mąka pszenna tortowa 160 g - 1 szklanka
  • średniej wielkości jajka 3 sztuki - 160 gramów po rozbiciu
  • roztopione masło 100 g
  • cukier drobny lub zwykły 130 g - około pół szkalnki
  • cukier wanilinowy 1 saszetka - 16 g
  • kakao 1 łyżka - do 15 g
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
Ukryj zdjęcia

Ciasto z kaszy manny
Ciasto z kaszy manny, 1

Krok 1: Połącz kaszę z kefirem

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z funkcją termoobiegu wybierz 165 stopni.

Do miski wlej trochę ponad 1,5 szklanki (380 ml) kefiru, maślanki lub rzadszego jogurtu naturalnego (nie z lodówki). Wsyp też niecałą szklankę kaszy manny, czyli nie więcej niż 180 gramów (może być i zwykła i błyskawiczna). Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. W tym czasie szykuj resztę składników. 

Połącz kaszę z kefirem

Krok 2: Ubij jajka z cukrem

Do miski wbij trzy średniej wielkości jajka o temperaturze pokojowej. Po rozbiciu jajka ważyły u mnie łącznie 160 gramów. Wsyp też 130 gramów cukru drobnego oraz saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Ubij jajka z cukrem

Krok 3: Dodaj tłuszcz i napęczniałą kaszę

Do puchu jajecznego wlej 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła lub około 110-120 ml oleju roślinnego (np. rzepakowy). Dodaj też napęczniałą w kefirze kaszę manną (razem z kefirem). Całość miksuj chwilę na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Dodaj tłuszcz i napęczniałą kaszę

Krok 4: Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia

Wysp 160 gramów mąki pszennej tortowej przesianej z proszkiem do pieczenia (1,5 łyżeczki). Wszystko razem wymieszaj dokładnie, ale powoli przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, tylko do połączenia się składników. 

Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia

Krok 5: Do części dodaj kakao

Mniejszą cześć ciasta odlej do osobnej miski. Wsyp do niej do 15 gramów kakao, a następnie wymieszaj masę szpatułką. 

Do części dodaj kakao

Krok 6: Wykładaj ciasto do formy

Przygotuj formę (u mnie tortownica 24 cm, ale może być też nieco mniejsza). Dno wyłożyłam papierem do pieczenia zaś środek posmarowałam odrobiną masła (może być też olej) i obsypałam od środka odrobiną kaszy manny. Łyżka po łyżce nakładaj do formy raz jasne, raz ciemne ciasto. Możesz tez wylewać je na zmianę na środku, jak do ciasta zebra. Na koniec warto wyrównać masę lub nawet przemieszać ją dodatkowo łyżką. 

Wykładaj ciasto do formy

Krok 7: Upiecz ciasto

Formę z ciastem z kaszą maną umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 40 minut lub dłużej. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć ciasto z kaszy manny z piekarnika. 

Porada: Ciasto pieczone w formie o mniejszej średnicy będzie potrzebowało nieco dłuższego pieczenia, niż pieczone np. w tortownicy 24 cm. 

Upiecz ciasto

Ciasto z kaszy manny, 9

Ciasto z kaszy manny długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do około trzech dni lub dłużej. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (606 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z kaszy manny

To bardziej ciasto z kaszą manną, ponieważ w składnikach jest jeszcze klasyczna mąka pszenna tortowa. Jeśli jednak szukasz ciekawego pomysłu na deser, który będzie zarówno smaczny, jak i prosty w przygotowaniu, to trafione w dziesiątkę jest dwukolorowe ciasto z kaszą manną. Dodatek kakao nie tylko nadaje mu wyjątkowego wyglądu, ale też podkreśla jego smak. To szybkie ciasto z kaszy manny pieczone powinno wszystkim posmakować. Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, często sięgamy po to, co dostępne i szybkie do zrobienia. Ten przepis z kaszą manną w roli głównej jest właśnie taki – prosty, szybki, a jednocześnie niebanalny. Co więcej, taki deser jest przyjemnie wilgotny dzięki dodaniu jogurtu, kefiru lub maślanki. Każdy z tych składników dodaje ciastu delikatności oraz bogatego smaku, co sprawia, że jest po prostu wyjątkowe. Dwukolorowe szybkie ciasto z kaszy manny to nie tylko świetna propozycja na codzienny deser, ale także idealny wybór na spotkania rodzinne czy towarzyskie. Goście na pewno docenią jego pyszność i ciekawy wygląd. Można z nim eksperymentować, dekorując według własnych upodobań – cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi czy owocami albo jak u mnie, tylko kakao i miętą. Ciekawym jest fakt, że kasza manna, mimo że nie zawsze doceniana, w tym przepisie pokazuje swoje najlepsze oblicze. Jest doskonałą bazą, która w połączeniu z innymi składnikami tworzy smakowitą całość. Jeśli nigdy wcześniej nie korzystałaś z kaszy manny w wypiekach, ten przepis to znakomita okazja, by przekonać się o jej wszechstronności. Nie czekaj dłużej i wypróbuj ten przepis. Ciesz się smakiem i zachwyć swoich bliskich. Nawet jeśli pieczenie nie jest Twoją mocną stroną, z tym ciastem na pewno sobie poradzisz. Zapraszam tez po mój autorski przepis na ciasto Bonifacy. Bliźniaczo w wersji jasnej mam też przepis na Ciasto Filemon. Jeśli lubisz piec delikatne ciasta, to koniecznie zobacz przepis na to ciasto z białek. Zapraszam tez po wpis, gdzie znajdziesz moje ulubione ciasta z owocami