Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów włoskich, cebuli i papryki, nie tylko wyglądają pięknie, ale i wspaniale smakują. Bardzo gorąco polecam ten szybki przepis.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: ponad 650 g
W 100 g :
Wartość energetyczna
325 kcal
Węglowodany 5 g
- W tym cukry 2 g
Białko 9 g
Tłuszcze 30 g
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- filety śledziowe a'la matjas z oleju 300 g
- suszone pomidory z oleju 100 g
- olej ze słoika z suszonych pomidorów 50 ml
- orzechy włoskie - można pominąć 50 g
- czerwona papryka - można pominąć 1/3 - 60 g
- nieduża cebula 100 g
- musztarda francuska 1 łyżka
- pieprz świeżo mielony 1/4 płaskiej łyżeczki
- szczypiorek do dekoracji
Śledzie z suszonymi pomidorami

300 gramów śledzi z oleju osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki długości około 2-2,5 cm.
Porada: Możesz też sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki. Śledzie ze słonej zalewy zalecam moczyć wcześniej w zimnej wodzie lub w mleku i sprawdzać, czy są już idealnie słone (takie jak lubisz).

Cebulę obierz i pokrój w piórka (100 gramów). Umieść ją na sitku w zlewie i przelej wrzątkiem z czajnika. Po odcedzeniu i przestudzeniu umieść ją w misce z kawałkami śledzi. 1/3 czerwonej papryki pokrój w nie za długie i dość cienkie paski. Dodaj do miski.

Do miski dodaj łyżkę musztardy francuskiej (można zamienić na dwie łyżki kaparów z zalewy lub tyle samo pokrojonych drobniej oliwek). 100 gramów pomidorów suszonych z oleju pokrój na mniejszej kawałki. Do miski wlej również 50 ml oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Dorzuć około 50 gramów orzechów włoskich oraz 1/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.

Całość wymieszaj dokładnie. Śledzie z suszonymi pomidorami można podawać od razu lub też przełożyć do słoika lub szklanego naczynia z zamknięciem i odłożyć do lodówki na 2-5 dni. Można wówczas dolać więcej oleju (np. rzepakowego), by przykrył on wszystkie składniki. Przed podaniem śledzie warto udekorować szczypiorkiem.


Smacznego.