Chlebek dyniowy
Chlebek dyniowy z serem i przyprawami korzennymi to prawdziwy skarb wśród jesiennych wypieków. Przepis ten polecam nawet na specjalne okazje oraz na Święta. Jest świetny!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: forma 12 x 30 cm - 1450 g
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
295 kcal
Węglowodany 40 g
- W tym cukry 17 g
Białko 6 g
Tłuszcze 13 g
Dieta: wegetariańska
Składni na ciasto [ więcej ]
- mąka pszenna tortowa 320 g - 2 szklanki
- pieczona dynia - pulpa 280 g - 1 szklanka
- olej rzepakowy 80 ml - około 1/3 szklanki
- mleko 125 ml - pół szklanki
- duże jajka 2 + 1 białko
- cukier trzcinowy lub zwykły 130 g
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia pół łyżeczki
- sól spora szczypta
Składniki na serowe nadzienie
- puszysty serek typu Almette 250 g
- żółtko dużego jajka 1 sztuka
- proszek budyniowy lub skrobia 1 łyżka
- cukier puder 50 g
Pozostałe składniki - można pominąć
- pieczona dynia - pulpa 50 g
- cynamon 1 łyżeczka
Chlebek dyniowy
Do upieczenia chlebka użyłam formy 12 x 30 cm (wymiary wewnętrzne), ale można też śmiało sięgnąć po większą foremkę, np. tortownice 24-26 cm. W większej formie ciasto będzie nieco niższe, ale szybciej się upiecze.
Dynię do chlebka można upiec nawet do 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce, w szklanym pojemniku z zamknięciem. Warto kupić od razu większy kawałek dyni i upiec sobie zapas, który można wykorzystać potem do zrobienia pasty, zupy, czy tarty z dyni. Najlepsza do tego chlebka będzie dynia prowansalska Muscat de Provence oraz dynia piżmowa i dynia Hokkaido o pięknie, intensywnym kolorze, zwartej i bogatej strukturze i orzechowym smaku. Tę ostatnią można piec i miksować ze skórką.

W jednej misce umieścić wszystkie składniki sypkie i dokładnie wymieszaj je np. przy pomocy rózgi kuchennej. Masz wówczas pewność, że przyprawy i proszek do pieczenia oraz soda będą idealnie rozłożone. Składniki sypkie to: 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej, czyli do 320 gramów; 2 łyżeczki wysokiej jakości przyprawy do piernika; po płaskiej łyżeczce cynamonu i sody oczyszczonej; pół łyżeczki proszku do pieczenia; spora szczypta soli.

W osobnej misce umieść 250 gramów puszystego serka typu Almette (śmietankowy lub jogurtowy). Dodaj 50 gramów cukru pudru oraz jedno żółtko dużego jajka (białko odłóż do ciasta) oraz wsyp łyżkę proszku bydyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy), który można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Całość wymieszaj dokładnie na jednolity krem - najlepiej blenderem ręcznym typu żyrafa.
Porady: Do kremu można też dodać odrobinę esencji lub pasty waniliowej. Puszysty serek można zamienić na twaróg mielony z wiaderka.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Do dużej miski wbij dwa duże jajka. Dodaj też białko z jajka odłożone po szykowaniu nadzienia z serka i wsyp 130 gramów cukru trzcinowego lub zwykłego, drobnego. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Kolejno wlej też 80 ml oleju roślinnego do smażenia i miksuj całość chwilę nie dłużej niż do 5 sekund.
Porada: Olej można zamienić na 80-100 gramów roztopionego i przestudzonego masła.

Miałam już wcześniej upieczoną i zmiksowaną dynię (trzymana w szklanym pojemniku lodówce). Jeśli jednak musisz najpierw upiec swoją dynię, to w pierwszej kolejności dynię umyj, pokrój, wydrąż z nasion i obierz ze skóry. Jeśli masz dynię Hokkaido, to skóry nie obierasz, tylko pieczesz ją razem z miąższem, ponieważ jest jadalna. Dynię okrój na mniejsze kawałki wielkości około 5 cm. Kawałki dyni wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (pieczenie góra/dół). Dynię piecz około 25-35 minut, do jej miękkości, a po lekkim przestudzeniu zmiksuj (nie musi być idealnie na gładko) np. przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
Do puchu jajecznego dodaj 280 gramów gęstej, upieczonej i przestudzonej (nie zimna z lodówki) pulpy z dyni. Wlej również 125 ml, czyli pół szklanki (również o temperaturze pokojowej) mleka (może być też roślinne). Całość tylko wymieszaj chwilę szpatułką.

Od razu dodaj sypkie składniki (uprzednio dokładnie wymieszane). Napuszone ciasto miksuj krótko mikserem, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników jednolite ciasto.

Ciasto przelej do formy (u mnie 12 x 30 cm - wymiary wewnętrzne) lub do większej keksówki albo tortownicy 24-26 cm. Dno oraz boki formy powinny być wcześniej wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasto oprósz po całej powierzchni łyżeczką cynamonu, a następnie łyżka po łyżce wykładaj (wzdłuż na środku) nadzienie z puszystego serka. Na koniec dodaj też kleksy z 50 gramów gęstej pulpy z upieczonej dyni. Zarówno cynamon jak i dodatek pulpy z dyni nie jest niezbędny w tym cieście, wiec można pominąć te składniki.

Formę z chlebkiem dyniowym umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 50-60 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć chlebek z dynią z piekarnika.
Porada: Mój chlebek piekła się godzinę, ponieważ użyłam dość małej formy, jak na tak dużą ilość ciasta. Jeśli Twoja foremka będzie większa, to i chlebek upiecze się zapewne znacznie szybciej.


Chlebek dyniowy polecam po przestudzeniu zawinąć luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do jednej dobry. Jeśli planujesz przechowywać je dłużej, to po tym czasie umieść je w lodówce. Świeżość i bardzo dobry smak zachowa tak przez następnych kilka dni.
Smacznego.