Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
10
Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów to najprostsza z możliwych do zrobienia zup krem. Wszystkie składniki pieczemy razem w piekarniku, a potem tylko miksujemy na gładko i podajemy.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: około 1400 ml zupy
W 100 ml zupy: Wartość energetyczna 63 kcal Węglowodany 6 g - W tym cukry 3 g Białko 1 g Tłuszcze 4 g Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • dowolne pomidory - najlepiej różne odmiany 1,5 kg
  • główka czosnku 1 sztuka
  • duża cebula około 170 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz pół łyżeczki
  • listki bazylii do dekoracji
Ukryj zdjęcia

Zupa krem z pieczonych pomidorów
Zupa krem z pieczonych pomidorów, 1

Krok 1: Przygotuj warzywa i czosnek

Zacznij już nagrzewać piekarnik do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

1,5 kilograma świeżych pomidorów (najlepiej mieszanka różnych odmian) umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tylko pomidorki mini zostaw w całości. Płytką blaszkę wysmaruj od środka łyżką oliwy. Na tak przygotowaną blaszkę włóż kawałki pomidorów, skórką do formy. Cebulę obierz i pokrój np. na osiem mniejszych kawałków i wyłóż pomiędzy kawałki pomidorów. W główce czosnku tylko odetnij górną końcówkę, by można było potem z łatwością wycisnąć upieczone ząbki. Główkę czosnku umieść na środku formy.

Przygotuj warzywa i czosnek

Krok 2: Dodaj oliwę i przyprawy

Całość polej resztą oliwy (3 łyżki) i posyp solą (płaska łyżeczka) oraz pieprzem (pół łyżeczki). 

Dodaj oliwę i przyprawy

Krok 3: Upiecz warzywa

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z pieczeniem góra/dół lub do 185 stopni z funkcją termoobiegu. Formę kładź na kratce/ruszcie z wyposażenia piekarnika umieszczonym mniej więcej na środku piekarnika lub nawet na półce niżej. Warzywa piecz tak około 50 minut (można nieco dłużej). Jeśli przypiekają się za szybko, to obniż temperaturę lub formę przenieś na niższą półkę. 

Upiecz warzywa

Krok 4: Całość zmiksuj dokładnie

Ostrożnie wyjmij formę/blaszkę z piekarnika, ponieważ pomidory z pewnością puściły sporo soku. Usuń szypułki i ewentualne gałązki z pomidorów. Skórki nie zdejmuję, ponieważ blender próżniowy miksuje je idealnie na gładko. Można je jednak usunąć. Główkę czosnku wyjmij i wyciśnij z niej upieczone, miękkie ząbki czosnku. Całą zawartość z blaszki przełóż do dużego naczynia lub do kielicha blendera próżniowego (pomidory, cebulę, wyciśnięty czosnek i cały sok z oliwą, który zebrał się na blaszce). 

Składniki zupy wystarczy już tylko zmiksować na gładko. Można to też zrobić np. przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa. Jeśli jednak masz blender próżniowy z dużym kielichem, to zalecam zmiksować całość właśnie przy pomocy takiego urządzenia. Ustawiam prawie minimalną moc i w ciągu niecałej minuty mam już idealnie gładką i kremową zupę. 

Całość zmiksuj dokładnie

Krok 5: Podawaj tak, jak lubisz

Dopiero po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać więcej soli, pieprzu, czy nawet szczyptę cukru lub soku z cytryny. Zupa krem z pieczonych pomidorów świetnie smakuje udekorowana listkami bazylii, oregano lub natką pietruszki. Do tego grzanki (mogą być też bezglutenowe), ulubione pieczywo lub paluchy chlebowe oraz chlust oliwy i świeżo mielony pieprz. W wersji z nabiałem można dodać np: ser ricotta, ser feta, mozzarellę, mascarpone, starty parmezan lub śmietankę kremówkę. 

Podawaj tak, jak lubisz

Zupa krem z pieczonych pomidorów, 7

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (89 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Jeżeli kiedykolwiek marzyłaś o przygotowaniu pysznej i zdrowej zupy, która podbije serca wszystkich domowników, to czas spróbować kremu z pieczonych pomidorów. Tę aromatyczną i zaskakująco prostą zupę można przygotować w mgnieniu oka, a jej smak na pewno Cię zachwyci. Nie potrzebujesz bulionu i całej masy składników. Wszystko, czego potrzebujesz, to soczyste pomidory, czosnek, cebula, ulubione przyprawy i odrobina oliwy. Krem z pieczonych pomidorów to niesamowita zupa. Pomidorowa z pieczonych pomidorów to danie wyjątkowo wszechstronne. Możesz podawać je na ciepło jako rozgrzewającą zupę w jesienne wieczory lub po przestudzeniu podczas letnich upałów. Zupa z pieczonych pomidorów w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Jest idealna jako przystawka przed daniem głównym albo jako lekki lunch w ciągu dnia. Dodatkowo, pieczony pomidorowy krem można także udekorować listkami świeżej bazylii, posiekanym szczypiorkiem, a nawet prażonymi pestkami dyni, aby dodać mu atrakcyjności. Domowy krem z pieczonych pomidorow bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ulubionego sera: feta, czy ricotta - w wersji dla osób bez ograniczeń w diecie. Bardzo ciekawa jest też zupa dyniowa na mleku w wersji na słodko. Polecam też trochę orientu, czyli zupa Pho prosto z Wietnamu. Bardzo smaczna jest też zupa krem z soczewicy czerwonej. 

Krem z pomidorów pieczonych

Zupa krem z pieczonych pomidorów to także doskonały wybór, jeżeli szukasz czegoś zdrowego i odpowiedniego dla różnych typów diety. Jest to zupa, która nie zawiera mięsa, nabiału ani glutenu, co czyni ją odpowiednią dla wegan, wegetarian i osób z nietolerancją laktozy czy celiakią. Dzięki prostym składnikom, zupa jest nie tylko lekkostrawna, ale także pełna witamin i minerałów. Pomidory dostarczają ważnych antyoksydantów, a czosnek i cebula dodają jej działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Domowa zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to zupa, która zaskakuje i prostotą wykonania i idealnym, głębiom smakiem pomidorów. Nie czekaj, aż sezon na pyszne pomidory minie. Spróbuj przygotować krem z pieczonych pomidorów w swojej kuchni i przekonaj się, jak niewielkim wysiłkiem można stworzyć coś tak wspaniałego. Gwarantuję, że raz spróbujesz, a będziesz wracać do tego przepisu przy wielu okazjach.