Zupa krem z pieczonych pomidorów
Zupa krem z pieczonych pomidorów to najprostsza z możliwych do zrobienia zup krem. Wszystkie składniki pieczemy razem w piekarniku, a potem tylko miksujemy na gładko i podajemy.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: około 1400 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
63 kcal
Węglowodany 6 g
- W tym cukry 3 g
Białko 1 g
Tłuszcze 4 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- dowolne pomidory - najlepiej różne odmiany 1,5 kg
- główka czosnku 1 sztuka
- duża cebula około 170 g
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól 1 płaska łyżeczka
- pieprz pół łyżeczki
- listki bazylii do dekoracji
Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zacznij już nagrzewać piekarnik do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
1,5 kilograma świeżych pomidorów (najlepiej mieszanka różnych odmian) umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tylko pomidorki mini zostaw w całości. Płytką blaszkę wysmaruj od środka łyżką oliwy. Na tak przygotowaną blaszkę włóż kawałki pomidorów, skórką do formy. Cebulę obierz i pokrój np. na osiem mniejszych kawałków i wyłóż pomiędzy kawałki pomidorów. W główce czosnku tylko odetnij górną końcówkę, by można było potem z łatwością wycisnąć upieczone ząbki. Główkę czosnku umieść na środku formy.

Całość polej resztą oliwy (3 łyżki) i posyp solą (płaska łyżeczka) oraz pieprzem (pół łyżeczki).

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z pieczeniem góra/dół lub do 185 stopni z funkcją termoobiegu. Formę kładź na kratce/ruszcie z wyposażenia piekarnika umieszczonym mniej więcej na środku piekarnika lub nawet na półce niżej. Warzywa piecz tak około 50 minut (można nieco dłużej). Jeśli przypiekają się za szybko, to obniż temperaturę lub formę przenieś na niższą półkę.

Ostrożnie wyjmij formę/blaszkę z piekarnika, ponieważ pomidory z pewnością puściły sporo soku. Usuń szypułki i ewentualne gałązki z pomidorów. Skórki nie zdejmuję, ponieważ blender próżniowy miksuje je idealnie na gładko. Można je jednak usunąć. Główkę czosnku wyjmij i wyciśnij z niej upieczone, miękkie ząbki czosnku. Całą zawartość z blaszki przełóż do dużego naczynia lub do kielicha blendera próżniowego (pomidory, cebulę, wyciśnięty czosnek i cały sok z oliwą, który zebrał się na blaszce).
Składniki zupy wystarczy już tylko zmiksować na gładko. Można to też zrobić np. przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa. Jeśli jednak masz blender próżniowy z dużym kielichem, to zalecam zmiksować całość właśnie przy pomocy takiego urządzenia. Ustawiam prawie minimalną moc i w ciągu niecałej minuty mam już idealnie gładką i kremową zupę.

Dopiero po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać więcej soli, pieprzu, czy nawet szczyptę cukru lub soku z cytryny. Zupa krem z pieczonych pomidorów świetnie smakuje udekorowana listkami bazylii, oregano lub natką pietruszki. Do tego grzanki (mogą być też bezglutenowe), ulubione pieczywo lub paluchy chlebowe oraz chlust oliwy i świeżo mielony pieprz. W wersji z nabiałem można dodać np: ser ricotta, ser feta, mozzarellę, mascarpone, starty parmezan lub śmietankę kremówkę.


Smacznego.