MENU

października 22, 2024

Chimichanga z dipem guacamole



Halloween już tuż tuż! Sycące i pełne smaku mumie chimichanga zaspokoją głód każdego potworka - i małego, i dużego :) W środku tych mega chrupiących zawiniątek znajdziecie soczyste, dobrze doprawione mięsko oraz rozpływający się ser cheddar :)


fotografia kulinarna



Składniki (4 porcje):

  • 4 szt tortilla wraps 25 cm Casa del Sur
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju + do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej chili
  • 1 puszka (400 g) fasoli pinto lub cannellini
  • 200 g grubo startego sera cheddar
  • sól, pieprz

Do podania:

  • sos czosnkowy lyb majonez
  • 1 słoik dipu guacamole Casa del Sur 
  • ćwiartki limonki
  • świeża kolendra
  • plasterki pomidorków koktajlowych i oliwek na „oczka mumii”



Cebulę siekamy drobno, odkładamy 1 łyżeczkę do ozdoby, resztę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy na patelnię wołowinę oraz przyprawy: chili, czosnek i kmin. Smażymy aż mięso straci surowy wygląd. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze minutę. Mięso wykładamy do miseczki. Patelnię przecieramy ręcznikiem i wrzucamy fasolę wraz z zalewą. Gotujemy aż ponad połowa płynu odparuje, a następnie gnieciemy fasolę tłuczkiem do ziemniaków, niezbyt dokładnie.

Na środek tortilli wykładamy dużą łyżkę pasty fasolowej, na nią 1/4 usmażonego mięsa, a na wierzch garść cheddara. Zawijamy tortillę, najpierw składając do środka boczne brzegi. To samo robimy z pozostałymi plackami.

Na patelni z grubym dne rozgrzewamy olej (około 1,5 cm głębokości) do temp. 160℃, wkładamy ostrożnie wrapy i smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Gotowe chimichangi posypujemy pozostałym cheddarem, cebulką, robimy „zygzaki” z sosu czosnkowego imitujące bandarze mumii. Na każdej układamy oczka z pomidorków i oliwek. Podajemy z dipem guacamole, limonką i kolendrą.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur i De Care.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz