Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami świeżymi lub mrożonymi, to przepyszny pomysł na szybkie i ciekawe użycie grzybów leśnych. Uwielbiam ten przepis i z przyjemnością polecam go moim Czytelnikom. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1450 g dania
W 100 g dania: Wartość energetyczna 152 kcal Węglowodany 19 g - W tym cukry 2 g Białko 4 g Tłuszcze 7 g Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • grzyby leśne np. podgrzybki 500 g
  • średnia cebula do 200 g
  • pomidory suszone z oleju 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • masło klarowane 20 g
  • śmietanka kremówka 30 % 200 ml
  • świeża natka pietruszki 2 garście
  • sól i pieprz po pół płaskiej łyżeczki
  • makaron suchy np. Tagliatelle 250 g
Ukryj zdjęcia

Makaron z grzybami
Makaron z grzybami, 1

Krok 1: Podsmaż cebulę + czosnek

Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Wyłóż na nią 20 gramów masła klarowanego lub wlej około 20 ml oleju roślinnego do smażenia, a po chwili wyłóż obraną i posiekaną cebulę. Cebulę smaż na takiej mocy palnika, by najpierw się zeszkliła, potem tylko lekko zarumieniła. U mnie trwało to około 10 minut. Pod koniec dodaj też obrane i przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane dwa ząbki czosnku.

Porada: W trakcie smażenia cebuli (lub wcześniej) oczyść i pokrój grzyby.  

Podsmaż cebulę + czosnek

Krok 2: Dodaj pokrojone grzyby

Około 500 gramów świeżych grzybów leśnych (u mnie same podgrzybki) oczyść z piasku, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli masz maślaki, to z kapeluszy usuń skórkę. Grzyby przepłucz szybko pod zimną wodą i osusz, a następnie pokrój w grube plastry, czy też tak jak lubisz. Małe grzybki zostawiłam całe, zaś te większe pokroiłam wzdłuż. Grzyby wyłóż na patelnię z cebulą i smaż około 20-25 minut (można nieco dłużej) na średniej lub niższej mocy palnika, bez przykrywki. Co jakiś czas je zamieszaj. 

Makaron zacznij gotować w trakcie szykowania sosu. Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 250 gramów makaronu potrzebujesz 10 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp też płaską łyżkę soli (nie ma jej w składnikach). W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka, w którym się gotował. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 560 gramów. 

Dodaj pokrojone grzyby

Krok 3: Dodaj resztę składników

Po tym czasie na patelnię wyłóż też dwie małe garście świeżo siekanej natki pietruszki. Dodaj pół łyżeczki soli i tyle samo (najlepiej świeżo mielonego) pieprzu oraz 50 gramów posiekanych drobno pomidorów suszonych z oleju. O razu wlej 200 ml (lub więcej) śmietanki kremówki 30 % (lub ewentualnie śmietanki do zup i sosów 18 %). Śmietanka nie powinna być wyjęta z lodówki. Ma mieć temperaturę pomieszczenia. Zredukuj moc palnika, by całość tylko lekko mrugała i podgrzewaj całość przez ostatnie 5 minut. 

Porady: Aby otrzymać więcej sosu można wlać na patelnię np. 50 ml domowego bulionu drobiowego (może być rosół) lub warzywnego labo też odrobinę wody odlanej z odcedzania ugotowanego makaronu. Suszone pomidory można pominąć lub zastąpić łyżką kaparów z zalewy lub odrobiną octu z białego wina.  

Dodaj resztę składników

Krok 4: Sos połącz z makaronem i podawaj

Gotowy sos grzybowy przełóż do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Całość wymieszaj i od razu podawaj, najlepiej ze świeżo mielonym pieprzem i dekoracją z natki pietruszki. Dla smaku można też posypać danie parmezanem lub innym, podobnym serem. 

Sos połącz z makaronem i podawaj

Makaron z grzybami, 6

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (135 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron z grzybami

Makaron z sosem z grzybów leśnych to danie, które zdobywa serca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Przygotowanie go samodzielnie to prawdziwa przyjemność, zwłaszcza gdy w grę wchodzi wykorzystanie świeżych, sezonowych składników. Jeśli szukasz przepisu, który nie tylko urzeknie swoim zapachem, ale i pozwoli cieszyć się smakiem lasu na talerzu, to koniecznie spróbuj zrobić makaron z sosem grzybowym. Tym bardziej jeśli szukasz przepisu na to, jak pysznie wykorzystać świeżo zebrane prawdziwki lub podgrzybki. Polecam zrobić swoje pierwsze, przepyszne tagliatelle z grzybami lub też jakiś inny makaron z grzybami leśnymi. Grzyby leśne to prawdziwa esencja natury. Ich smak jest głęboki i aromatyczny, a sos z nich przygotowany w połączeniu z makaronem tworzy idealną harmonię. Co więcej, przepis na makaron z grzybami w sosie śmietanowym jest niezwykle prosty. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni, z łatwością przygotujesz takie danie w swoim własnym domu. Kilka składników, trochę czasu i odrobina cierpliwości wystarczą, by stworzyć coś pysznego. Sezon na grzyby leśne dodaje temu daniu jeszcze więcej uroku. Korzystaj z darów natury w pełni, kiedy tylko masz na to szansę. Jesienne wypady do lasu mogą zaowocować zbiorem pysznych grzybów, które nadadzą twojemu daniu wyjątkowego charakteru. Ale nawet jeśli nie masz możliwości samodzielnego zbierania grzybów, świeże produkty dostępne na rynku sprawią, że twój sos będzie nie mniej smaczny. Więc nie zwlekaj i koniecznie zrób makaron w sosie grzybowym. Wypróbuj ten przepis i pozwól się oczarować wyjątkowym smakiem makaronu z sosem z grzybów leśnych. Makaron z grzybami może być tez szykowane z grzybów mrożonych, zatem smak jesieni możesz poczuć nawet na wiosnę. Jesienią polecam też zrobić coś pysznego z pomidorów. Zupa krem z pieczonych pomidorów to mój wielki faworyt. A tutaj jeszcze przepis na pyszny makaron z pieczarkami. Ciekawym przepisem, który polecam każdemu, jest pasztet wegetariański - idealny na kanapki i nie tylko.