Makaron z grzybami
Makaron z grzybami świeżymi lub mrożonymi, to przepyszny pomysł na szybkie i ciekawe użycie grzybów leśnych. Uwielbiam ten przepis i z przyjemnością polecam go moim Czytelnikom.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1450 g dania
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
152 kcal
Węglowodany 19 g
- W tym cukry 2 g
Białko 4 g
Tłuszcze 7 g
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- grzyby leśne np. podgrzybki 500 g
- średnia cebula do 200 g
- pomidory suszone z oleju 50 g
- czosnek 2 ząbki
- masło klarowane 20 g
- śmietanka kremówka 30 % 200 ml
- świeża natka pietruszki 2 garście
- sól i pieprz po pół płaskiej łyżeczki
- makaron suchy np. Tagliatelle 250 g
Makaron z grzybami

Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Wyłóż na nią 20 gramów masła klarowanego lub wlej około 20 ml oleju roślinnego do smażenia, a po chwili wyłóż obraną i posiekaną cebulę. Cebulę smaż na takiej mocy palnika, by najpierw się zeszkliła, potem tylko lekko zarumieniła. U mnie trwało to około 10 minut. Pod koniec dodaj też obrane i przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane dwa ząbki czosnku.
Porada: W trakcie smażenia cebuli (lub wcześniej) oczyść i pokrój grzyby.

Około 500 gramów świeżych grzybów leśnych (u mnie same podgrzybki) oczyść z piasku, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli masz maślaki, to z kapeluszy usuń skórkę. Grzyby przepłucz szybko pod zimną wodą i osusz, a następnie pokrój w grube plastry, czy też tak jak lubisz. Małe grzybki zostawiłam całe, zaś te większe pokroiłam wzdłuż. Grzyby wyłóż na patelnię z cebulą i smaż około 20-25 minut (można nieco dłużej) na średniej lub niższej mocy palnika, bez przykrywki. Co jakiś czas je zamieszaj.
Makaron zacznij gotować w trakcie szykowania sosu. Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 250 gramów makaronu potrzebujesz 10 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp też płaską łyżkę soli (nie ma jej w składnikach). W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka, w którym się gotował. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 560 gramów.

Po tym czasie na patelnię wyłóż też dwie małe garście świeżo siekanej natki pietruszki. Dodaj pół łyżeczki soli i tyle samo (najlepiej świeżo mielonego) pieprzu oraz 50 gramów posiekanych drobno pomidorów suszonych z oleju. O razu wlej 200 ml (lub więcej) śmietanki kremówki 30 % (lub ewentualnie śmietanki do zup i sosów 18 %). Śmietanka nie powinna być wyjęta z lodówki. Ma mieć temperaturę pomieszczenia. Zredukuj moc palnika, by całość tylko lekko mrugała i podgrzewaj całość przez ostatnie 5 minut.
Porady: Aby otrzymać więcej sosu można wlać na patelnię np. 50 ml domowego bulionu drobiowego (może być rosół) lub warzywnego labo też odrobinę wody odlanej z odcedzania ugotowanego makaronu. Suszone pomidory można pominąć lub zastąpić łyżką kaparów z zalewy lub odrobiną octu z białego wina.

Gotowy sos grzybowy przełóż do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Całość wymieszaj i od razu podawaj, najlepiej ze świeżo mielonym pieprzem i dekoracją z natki pietruszki. Dla smaku można też posypać danie parmezanem lub innym, podobnym serem.


Smacznego.