Ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne to wypiek, po którym od razu widać, że przepis szykowany jest na Święta. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego szykujemy je z popularnych i łatwo dostępnym składników.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia jednej serii: 12 minut
Liczba porcji: 74 ciasteczka
W 1 ciasteczku:
Wartość energetyczna
50 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 100 g cukru pudru - około pół szklanki
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 1 duże jajko - około 64 g po rozbiciu
- 150 g dżemu truskawkowego lub marmolady
- ewentualne dodatki: cukier puder do oprószenia ciastek
Ciasteczka świąteczne

Do miski wsyp 320 gramów mąki pszennej tortowej lub ewentualnie uniwersalnej oraz 100 gramów cukru pudru i jedną saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 40 gramów proszku. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej przez sitko do drugiego naczynia.
Porada: Można też dodać szczyptę soli oraz kardamonu i cynamonu.

Do składników sypkich wbij jedno, duże jajko oraz dodaj 200 gramów zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na tarce, na dużych oczkach).
Porada: Masło można zamienić na kostkę roślinną do pieczenia, zaś jajko na około 40 gramów kwaśnej śmietany. Dla smaku można też dołożyć nasiona wydłubane z jednej laski wanilii lub łyżkę esencji albo pasty waniliowej.

Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, na czystym blacie lub na stolnicy. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny.
Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło.

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu.
Schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości minimum 3-4 mm. Przy pomocy zaokrąglonej wykrawaczki (u mnie rozmiar 3,5 cm) wycinaj ciasteczka. W połowie ciasteczek, na środku, wytnij też okienko z użyciem znacznie mniejszej wykrawaczki. Może być to serduszko, kółeczko, czy gwiazdka. Jeśli nie masz tak małej wykrawaczki, to użyć spodu dowolnej tylki.
Porada: Możesz też użyć nieco większej, okrągłej wykrawaczki. Wyjdzie Ci mniej ciasteczek, ale będą większe.

Cienką blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj niewielkie odległości, ponieważ tylko odrobinę rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję ciasteczek. Resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki.
Ciastka piekę w kilku turach, ale zawsze osobno piekę te całe i te z dziurką, ponieważ ciastka z dziurką pieką się trochę szybciej. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.

Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia świątecznych ciasteczek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia. Ciastka piecz około 12 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię.

Ciasteczka błyskawicznie stygną i nie trzeba się martwić o to, że się pokruszą. Ponieważ ostatecznie jedno ciasteczko świąteczne będzie się składało z dwóch ciastek połączonych dżemem lub marmoladą, to polecam połączyć je w pary.

Dolne ciasto (bez okienka) odwróć. Na jego spodzie umieść odrobinę np. dżemu truskawkowego lub rozmieszanej wcześniej marmolady. Na ciasto z dżemem wyłóż to z okienkiem (spodem do dżemu). W ten sposobów przygotuj wszystkie ciasteczka. Moje były malutkie i wyszło min równo 74 ciastka świąteczne.
Porada: Ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem na koniec, lub też każdą sztukę ciasteczka z okienkiem oprószyć cukrem przed nałożeniem go na ciasto z dżemem.

Polecam odłożyć złożone ciastka na około 30-60 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki), by dżem/marmolada lekko stężała po wcześniejszym rozmieszaniu i ładnie "skleiła" ciasteczka świąteczne.


Poniżej jeszcze jedna wersja ciasteczek. Tym razem wycinane już bez okienka, za to przełożone wyłącznie odrobiną roztopionej czekolady. Na górze również czekolada i świąteczne posypki.

Jeśli ciastka świąteczne nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego.