Ocet jabłkowy przepis

Ocet jabłkowy przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy przepis krok po kroku.

Ocet jabłkowy przepis jak zrobić ocet jabłkowy krok po kroku. Domowy ocet jabłkowy jest łatwy do przygotowania i wymaga minimalnego wysiłku, podobnie jak domowy ocet z winogron (przepis).  Poniżej przeczytasz jak zrobić ocet jabłkowy z obierek jabłek i gniazd nasiennych. Ocet jabłkowy przepis, który jest niezastąpiony w każdym domu, pozwoli Ci przygotować tani, uniwersalny i zdrowy składnik nieskończonej ilości potraw. Żywy ocet jabłkowy poprawi smak sałatek, dań typu stir-fry i zup. Ocet jabłkowy jest również naturalnym środkiem konserwującym i dezynfekującym. Przyda się nie tylko w kuchni, ale też w łazience m.in. do pielęgnacji włosów. Możesz go używać do marynowania warzyw, a także do sprzątania domu. Następnym razem, gdy będziesz robić szarlotkę lub mus jabłkowy lub cokolwiek, co wymaga dużej ilości jabłek, zachowaj gniazda nasienne i skórki. Użyj ich do zrobienia pysznego octu, który jest niezbędny w Twojej kuchni. 

Ocet jabłkowy przepis na bardzo dobry ocet z obierek z pewnością nie należy do ekspresowych. Jeśli chcesz zrobić zdrowy żywy ocet jabłkowy musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ przygotowanie dobrego octu wymaga niestety dużo, bardzo dużo czasu.

 

ocet-jablkowy-przepis
Ocet jabłkowy przepis jak zrobić ocet jabłkowy krok po kroku. Żywy ocet jabłkowy poprawi smak sałatek, dań typu stir-fry i zup. Jest również naturalnym środkiem konserwującym i dezynfekującym. Przyda się nie tylko w kuchni, ale też w łazience m.in. do pielęgnacji włosów.
 

Ocet jabłkowy przepis

Dowiedz się, jak zrobić ocet jabłkowy z jabłek albo z obierek jabłek i ogryzków, aby oszczędzać odpady i wykorzystać to, co już masz. Taki domowy ocet ma wiele zastosowań i jest bardzo tani.

  • 1 kg Jabłek Grójeckich albo skórek i ogryzków, patrz uwagi poniżej.
  • 1,5 l przegotowanej lub filtrowanej wody,
  • 5-6 łyżek cukru białego lub brązowego albo miodu, jeśli użyjesz miodu ocet będzie fermentował nieco wolniej,  

 Z 2,5 kg jabłek otrzymasz około 400-450 g skórek i ogryzków. W tej sytuacji przygotuj 1 litr wody i 4 łyżki cukru lub miodu.  

 Przybory do przygotowania octu jabłkowego

  • drewniana łyżka wyparzona wrzątkiem,
  • duży słoik wyparzony wrzątkiem, 
  • gaza lub ściereczka do nakrycia słoja,
  • gumka lub sznurek do zabezpieczania gazy, aby się nie zsuwała.

Domowy ocet jabłkowy przepis

1. Zagotuj i wystudź wodę, powinna być letnia lub w temperaturze pokojowej, nie może być gorąca. Dodaj cukier lub miód i mieszaj, do chwili aż się całkowicie rozpuści.

2. Jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Usuń tylko ogonki i nadpsute miejsca.

3. Umieść jabłka (lub obierki i ogryzki) w słoiku, pozostawiając około 4-5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi, dzięki temu wygodniej Ci będzie mieszać zawartość. Zalej jabłka osłodzoną wodą. Jabłka powinny być całkowicie zanurzone w wodzie, jeśli będą wystawały mogą spleśnieć.

4. Nie zakręcaj słoika ani nie przykrywaj go talerzykiem. Zabezpiecz słoik gazą i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce.

Udostępnij przepis na ocet jabłkowy

Spodobał Ci się nasz ocet jabłkowy przepis krok po kroku ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Fermentacja alkoholowa octu jabłkowego

5. Po około 1-2 dniach nastaw octowy powinien zacząć pracować, pojawią się bąbelki i piana, a jabłka zaczną wypływać na powierzchnię. Dlatego już od następnego dnia po nastawieniu octu jabłkowego 2-3 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzoną drewnianą łyżką. Ten etap to fermentacja alkoholowa, która trwa dopóty, jak długo pojawiają się bąbelki i piana. Zazwyczaj zajmuje od 1 do  2 tygodni, rzadko dłużej.

Fermentacja octowa octu jabłkowego

6. Gdy przestanie pojawiać się piana, jabłka ściemnieją i opadną na dno, rozpoczyna się fermentacja octowa.

7. W zależności od temperatury, ilości wytworzonego alkoholu oraz rodzaju bakterii octowych, ten etap może trwać od około 12 do 16 tygodni lub nawet dłużej. Od tej chwili nie należy już mieszać octu, którego zapach zacznie się stopniowo zmieniać z winnego na octowy. W tym czasie na powierzchni może pojawić się kożuszek fermentacyjny - taki sam, jak na ogórkach kiszonych. Po około 2-3 tygodniach może też powstać biaława, półprzezroczysta galaretowana warstwa  - to tzw. matka octowa. To naturalne i korzystne zjawisko. Na zdjęciu poniżej zobaczysz jak wygląda matka octowa.

ocet-jablkowy-przepis
Półprzezroczysta galaretowana warstwa na occie jabłkowym  - to tzw. matka octowa. To naturalne i korzystne zjawisko. Na zdjęciu widzisz jeszcze młodą, cienką matkę octową, ale może ona mieć nawet kilka centymetrów grubości.
 

Dojrzewanie octu jabłkowego

7. Po zakończeniu fermentacji octowej i około 2-3 miesiące po powstaniu matki octowej najpierw zdejmij matkę octową. Zachowaj ją przyśpieszy przygotowywanie kolejnych octów, także tych z innych owoców. Wystarcza zalać ją mętnymi resztkami, które pozostaną po przelaniu octu do butelek i przechowywać w zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscu, np. w szafce.

8. Ocet przecedź przez gazę, rozlej do czystych butelek. Staraj się to zrobić w taki sposób, aby nie przelewać do butelek osadu ze słoika.

Wiele osób zlewa ocet po około 6-8 tygodniach, a to duży błąd. Aby ocet jabłkowy nabrał mocy i smaku powinien dojrzewać kilka miesięcy.

9. Niezakręcone (a jedynie przykryte gazą i zabezpieczone gumką recepturką) butelki z octem pozostaw do dojrzewania na minimum 4 miesiące w ciemnym miejscu.W tym czasie na dnie butelek może pojawić się niewielki osad, a na powierzchni utworzyć matka octowa.

Ponowne powstanie matki octowej świadczy o tym, że Twój ocet jest najwyższej jakości, takiego raczej nie kupisz w sklepie.

10. Po około 4 miesiącach możesz już zakręcić butelki i odstawić w chłodne ciemne miejsce.

ocet-jablkowy-przepis
Ocet jabłkowy przepis, który warto znać.
 

Czy trzeba używać cukru do zrobienia octu jabłkowego?

Cukier jest bardzo ważną częścią procesu fermentacji, ponieważ aby zrobić ocet, najpierw musisz zrobić alkohol. Cukier dostarcza zawartym w jabłkach drożdżom pożywienia, aby mogły stworzyć jabłkowy cydr, a następnie bakterie przekształcają ten alkohol w kwas octowy, tworząc ocet. Cukier rafinowany jest łatwo dostępnym pożywieniem dla drożdży. Dodatek cukru ma również działanie konserwujące, więc zmniejsza szansę, że pleśnie lub bakterie chorobotwórcze skolonizują twój nalew, zanim zacznie fermentować! 

Czy ocet jabłkowy może się zepsuć

Ocet to produkt fermentowany. Ze względu na swój kwaśny charakter ocet sam się konserwuje i nie wymaga chłodzenia. To jeszcze jeden powód, dla którego jest to najlepszy przepis na ocet jabłkowy.

Co to jest matka octowa i co z nią zrobić 

Matka octowa to przezroczysta lub półprzezroczysta (albo w kolorze składnika, którego używasz) warstwa powstająca na occie. Matka octowa nie rozpada się pod wpływem dotyku. Kiedy tworzy się matka octu, oznacza to, że Twój ocet jest gotowy. Jeśli chcesz, możesz natychmiast przefiltrować ocet lub poczekać trochę dłużej, żeby wzmocnić ocet i matkę. Matka octowa nie zawsze ma tę samą grubość i kolor. Nie panikuj, dokonując porównań z matkami octowymi, które widziałaś u innych. Możesz użyć matki octu utworzonej w occie jako drożdży przygotowując kolejny ocet.

ocet-jablkowy-przepis
Ocet jabłkowy przepis na bardzo dobry ocet z obierek z pewnością nie należy do ekspresowych.
 

Ocet jabłkowy do jakich potraw pasuje

Domowy ocet to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów w naszej kuchni. Możesz go wykorzystać nie tylko do podkręcania smaku niektórych zup czy marynat. Ocet jabłkowy przepis, który właśnie przeglądasz pozwoli Ci stworzyć najlepszy ocet jabłkowy ze skórek i ogryzków. Możesz go wykorzystać do:

Ocet jabłkowy przepis w domowym zastosowaniu 

Ocet ze skórek jabłek ma tez wiele zastosowań w domu. Wyczyścisz nim płytę kuchenną, zmywarkę i zabrudzony dywan. Z łatwością pozbędziesz się plam z kawy i herbaty ze szklanek i filiżanek oraz usuniesz pleśń. Przeczytaj, jakie zalety ma ten tani przepis na ocet jabłkowy.

  • Wyczyść smugi na szybach – użyj mieszaniny octu jabłkowego i wody w proporcji 1:3.
  • Usuń plamy z dywanu – skrop plamę niewielką ilością octu jabłkowego, posyp solą, wyszoruj  i odkurz. Przed czyszczeniem sprawdź na niewielkim, niewidocznym kawałku, czy nie powoduje odbarwienia dywanu.
  • Odblokuj odpływy w zlewozmywaku lub wannie – wsyp do odpływu pół szklanki zwykłej sody oczyszczonej, a następnie dodaj 1 szklankę octu jabłkowego. Usłyszysz „skwierczenie” mieszanki, która pomoże rozpuścić zator w rurach odpływowych i syfonie.
  • Oczyść i przetrzyj płyty kuchenne, blaty i kuchenkę mikrofalową. Wymieszaj w proporcjach 1:1 ocet jabłkowy z wodą. Spryskaj zabrudzone powierzchnie i wytrzyj do czysta.
  • Usuń plamy z naczyń - plamy z kawy na filiżankach łatwo się zmywają octem jabłkowym.
  • Odśwież zmywarkę. Wlej 1 szklankę domowego octu ze skrawków jabłek do miski i umieść ją w koszu zmywarki. W zmywarce możesz pozostawić brudne naczynia, uruchom cykl zmywania naczyń.
  • Odśwież również pralkę. Wlej 1 szklankę octu jabłkowego tam, gdzie wlewasz płyn do prania  i uruchom cykl. Twoja pralka znów będzie pachnieć świeżością. 

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

ocet-jablkowy-przepis
Ocet jabłkowy przepis.

G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: