października 15, 2023

Rösti z dynią i jarmużem



Klasyczne placki rösti trochę urozmaiciłam pod jesienną nutę :) Do ziemniaków dodałam startą dynię, a całość podałam z również sezonowym jarmużem. Do tego ser pleśniowy i jajko sadzone i obiadek gotowy!


Składniki (2 porcje):

Placki:

  • 230 g. obranych ziemniaków
  • 230 g. obranej dyni
  • 25 g. masła
  • sól
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Oraz:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 90-100 g. świeżego jarmużu
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 50 g. sera pleśniowego
  • 1 łyżka ziaren granatu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz




25 g. masła rozpuść i ostudź.

Obrane ziemniaki oraz dynię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj rozpuszczone masło i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj. Na patelni o średnicy dna około 18 cm. rozgrzej połowę masła i oliwy do smażenia. Wyłóż połowę wymieszanej masy i rozłóż po całym dnie. Ugnieć masę grzbietem łyżki.
Smaż około 8 minut aż placek mocno się zrumieni i przełóż delikatnie na drugą stronę (najlepiej przyłożyć do patelni duży talerz i odwrócić ją szybkim ruchem do góry nogami, a następnie placek zsunąć na patelnię).
Smaż jeszcze 6 minut aż placek zrumieni się z drugiej strony.

Tak samo usmaż drugi placek.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć posiekany czosnek i smaż krótko. Wrzuć porwany na kawałki jarmuż, dopraw solą i pieprzem. Duś około 3 minut.

Na pozostałym maśle usmaż 2 jajka sadzone.

Na placki nakładaj uduszony jarmuż, po jajku sadzonym, posyp serem pleśniowym, natką pietruszki i granatem.




1 komentarz:

  1. To brzmi wyjątkowo smacznie i kreatywnie! Urozmaicenie klasycznych placków rösti startą dynią nadaje im nie tylko nowy smak, ale także jesienny charakter. Połączenie dyni z ziemniakami i jarmużem to świetny pomysł na danie pełne smaku i witamin.

    OdpowiedzUsuń