Buraczki z papryką
Przepyszne buraczki z papryką na zimę, to prawdziwy hit do większości polskich obiadów. Sam przepis jest super prosty, a słoiki z burakami, papryką i cebulą znikają ze spiżarki jako jedne z pierwszych.
- przetwory również dla początkujących
- niesamowicie uniwersalne zastosowanie
- bardzo dokładny opis oraz zdjęcia kroków
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania buraków: 1 godzina
Czas pasteryzowania słoików: 20 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 750 ml
W 100 g :
Wartość energetyczna
95 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 kg buraków - najlepiej podobnej wielkości
- 500 g czerwonej papryki - dwie spore papryki
- 500 g cebuli cukrowej - kilka sztuk średniej wielkości
- 125 ml oleju roślinnego do smażenia - pół szklanki
- 125 ml octu spirytusowego 10 % - pół szklanki
- 125 ml wody - pół szklanki (lub nieco mniej)
- 120 g cukru - mniej niż pół szklanki
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki soli
Buraczki z papryką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na podaną przeze mnie ilość warzyw użyłam 4 słoiki o pojemności 750 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do buraczków np. odrobinę więcej oleju lub inną cebulę. Zachęcam do przeczytania całości, a dopiero potem do zabrania się do pracy.

Buraczki z papryką na zimę
Przygotuj sobie dwa kilogramy zwykłych, czerwonych buraków. Postaraj się wybrać buraki zbliżonej wielkości.
Całe buraki umyj pod zimną, bieżącą wodą i umieść w dużym garnku. Większe sztuki umieść na dnie garnka. Wlej do garnka tyle wody, by pokryć buraki. Garnek przykryj przykrywką i gotuj buraki do miękkości. To jak długo będą się gotowały zależy od ich wielkości oraz tego, czy są starsze, czy młodsze. Już po 40 minutach możesz sprawdzić, czy są miękkie (wbij widelec). Moje buraki gotowały się trochę ponad 50 minut. Po ugotowaniu od razu odlej całą wodę.
Porada: Buraki można też upiec. Umieść je w naczyniu żaroodpornym z przykryciem (ewentualnie można zwinąć je w folię - każda sztuka osobno). Tak przygotowane buraki piekę około 60-90 minut. Małe sztuki do godziny, te duże zaś nawet do 1,5 godziny. Umieszczam je na środkowej półce z opcją grzania góra/dół i temperaturą 200 stopni. Po upieczeniu ostrożnie zdejmuję przykrywkę/folię a buraki odkładam na talerz do lekkiego przestudzenia. Można też przepłukać je pod zimną wodą i od razu obrać.
Na zdjęciu poniżej ugotowane już buraki.

Lekko przestudzone buraki obierz ze skórki. Taka skóra schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce warto odciąć nożem. Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jeśli masz maszynkę z nakładką do ścierania warzyw, to warto z niej skorzystać. Do pracy z burakami polecam zakładać rękawiczki kuchenne.

Do sporego garnka wlej 125 ml octu spirytusowego 10 %, czyli około pół szklanki i tyle samo wody (również pół szklanki). Wlej również taką sama ilość oleju roślinnego do smażenia (125 ml) i wsyp około 120 gramów cukru (mniej niż pół szklanki), a także dwie płaskie łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
500 gramów cebuli (najlepiej cukrowej) obierz i bardzo drobno posiekaj. Dwie czerwone papryki (około 500 gramów łącznie) oczyść z nasion i usuń szypułkę, a następnie posiekaj je równie drobno jak cebulę. Pokrojone drobno warzywa umieść w garnku. Całość zamieszaj. Ustaw odrobinę niższą niż średnia moc palnika. Warzywa w zalewie doprowadź do wrzenia, a następnie tak zredukuj moc, by lekko się gotowały. Po około 8-10 minutach warzywa zmiękną, a cukier się rozpuści. Zalewę z cebulą i papryką gotuj bez przykrywki.
Porada: Dla urozmaicenia i ujednolicenia koloru, cebulę cukrową możesz zamienić na cebulę czerwoną.

Po tym czasie do garnka dodaj wszystkie starte buraczki. Całość znów dokładnie wymieszaj. Zwiększ moc palnika i zagotuj buraczki z zalewą. Znów zredukuj moc palnika do takiej, by buraczki z cebulą i papryką delikatnie się gotowały. Po 10 minutach sprawdź ich smak i w razie potrzeby dodaj nieco więcej soli, pieprzu lub cukru. Pamiętaj jednak o tym, że buraczki po przestudzeniu będą smakowały nieco inaczej - ocet będzie mniej wyczuwalny, a cukier nie tak wyrazisty.
Porada: Jeśli wolisz nieco tłustsze buraczki, to śmiano możesz dodać więcej oleju.

Przygotuj cztery czyste słoiki o pojemności 750 ml każdy. Idealne będą jeszcze gorące słoiki (np. wyjęte prosto z piekarnika /temperatura nie wyższa niż 110 stopni/ lub z garnka z wrzątkiem). Możesz też użyć słoików o innej pojemności. Ważne, by łącznie miały one około 3000 ml pojemności (tyle potrzebowałam ja). Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Dobrze wymieszane buraczki z papryką i cebulą przełóż do słoików (najlepiej jeszcze wrzące). Staraj się upychać je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i w razie potrzeby usuń ewentualne pęcherzyki np. przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków. W razie potrzeby oczyść słoiki przy rantach. Dopiero wtedy mocno zakręć słoiki.
Porada: Postaraj się mieszać zawartość garnka i tak rozdzielać masę po równo, by nie okazało się, że do ostatniego słoika wlewasz głównie sok z baraków i zalewę. Zanim zakręcisz słoiki możesz wlać na górę jeszcze po łyżeczce oleju.

Aby tarte buraczki z papryką można było odstawić do piwniczki, należy je jeszcze poddać pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez 20 minut.
Zaraz po pasteryzacji słoiki połóż na blacie jeden obok drugiego i przykryj ręcznikiem. Niech studzą się powoli nawet dwie godziny. Możesz też zostawić je w garnku i wyjąc dopiero wtedy, gdy woda w garnku przestygnie. Po tym czasie słoiki wynieś do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci.
Porada: Buraczki z papryką na zimę można też pasteryzować w piekarniku. Słoiki umieść w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać.


Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu nawet przez kilka lat. Najlepsza będzie do tego celu piwnica lub nawet lodówka. Buraczki z papryką można jeść na zimno, od razu po wyjęciu ze słoiczka. Można je też podgrzać i podawać do obiadu. Będą idealne do kasz z sosem i mięsem lub też do wszelkich obiadów z ziemniakami, kluskami, czy kopytkami.
Smacznego.