Do przygotowania deseru będziemy potrzebowali:
500 gramów truskawek
3 żółtka (rozmiar L)
50 gramów mąki ziemniaczanej – 5 płaskich łyżek
do posłodzenia cukier, ksylitol lub inny słodzik jaki używamy ja dodałam 4 łyżki ksylitolu
500 mililitrów śmietanki 30% lub 36%
3 żółtka (rozmiar L)
50 gramów mąki ziemniaczanej – 5 płaskich łyżek
do posłodzenia cukier, ksylitol lub inny słodzik jaki używamy ja dodałam 4 łyżki ksylitolu
500 mililitrów śmietanki 30% lub 36%
dodatkowo możemy gotowy deser posypać startą gorzką czekoladą
Link do filmiku z przepisem na: Deser truskawkowy
Link do filmiku z przepisem na: Deser truskawkowy
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję budyń, umyte truskawki obieram z szypułek, przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Najpierw przygotuję budyń, umyte truskawki obieram z szypułek, przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną i słodzik do smaku, ja dodałam 4 łyżki ksylitolu, zamiast ksylitolu możemy dodać cukier lub inny słodzik jaki używamy.
Dokładnie mieszam, żeby nie było grudek, garnek stawiam na gazie i gotuję tak jak budyń.
Ugotowany budyń przekładam do miski, nakrywam szczelnie folią spożywczą aby nie zrobiła się skórka i odstawiam do wystudzenia, żeby budyń szybciej wystygł możemy wstawić go do zimnej wody.
Ugotowany budyń przekładam do miski, nakrywam szczelnie folią spożywczą aby nie zrobiła się skórka i odstawiam do wystudzenia, żeby budyń szybciej wystygł możemy wstawić go do zimnej wody.
Gdy budyń jest już zimny, to w drugiej misce ubijam zimną śmietankę i do ubitej dodaję stopniowo budyń i cały czas miksując.
Tak przygotowany deser możemy nałożyć do pucharków łyżką lub rękawem cukierniczym z grubą końcówką. Dodatkowo górę możemy posypać wiórkami czekolady.
Deser truskawkowy jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Deser truskawkowy jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz