Roladki z szynki z serkiem

 

zwinięte plasterki szynki w galarecie
Roladki z szynki z serkiem


To już ostatni przepis z wielkanocnymi inspiracjami. Roladki z szynki z serkiem są bardzo proste do przygotowania i pięknie ozdobią nasz świąteczny stół. Ja do środka dałam odrobinę chrzanu, ale jeśli masz w  domu małe dzieci, możesz go pominąć i dodać np trochę majonezu.

U nas w  domu roladki podaję zawsze z sosem tatarskim, przepis → sos tatarski, ale pysznie będzie również smakował z chrzanem śmietankowym, przepis → chrzan śmietankowy.

Na blogu znajdziesz także przepisy na:


Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 


plasterki szynki w galaretce ze szczypiorkiem

 

Roladki z szynki z serkiem

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania 
Składniki:
  • 125 g serka kanapkowego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • garść groszku cukrowego
  • 250 ml bulionu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek do ozdoby

Wykonanie

  • Groszek blanszuj we wrzątku przez 2 minuty, przelej go zimną wodą i odcedź.
  • Serek wymieszaj z chrzanem i szczypiorkiem. 
  • Masę rozsmaruj kolejno na każdym plasterku szynki, wędlinę zwiń w ciasny rulon. 
  • Na półmisku ułóż groszek i ruloniki.
  • Żelatynę rozpuść w gorącym bulionie.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją delikatnie na półmisek. 
  • Ozdób pokrojonymi pomidorkami i szczypiorkiem.
  • Wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
 



Komentarze