Ciasto francuskie z pieczarkami
Ciasto francuskie z pieczarkami to przekąska błyskawiczna do zrobienia, a do tego super pyszna i niezwykle uniwersalna. Przepis sprawdzi się i na Święta i na różne przyjęcia.
- do podania na ciepło i na zimno
- można je przygotować w formie pasztecików
- świetne na Wigilię, na różne imprezy i Sylwestra
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 20 sztuk
W 1 sztuce:
Wartość energetyczna
155 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego XXL - 375 g
- 500 g pieczarek białych lub brązowych
- 100 g ulubionego żółtego sera
- 2 łyżki oleju do smażenia lub masła
- przyprawy i zioła: 2 łyżki szczypiorku; płaska łyżeczka oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
Ciasto francuskie z pieczarkami
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 20 ciastek/pasztecików.
Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki, by ciasto nie kruszyło się przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze, niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Ciasto francuskie z pieczarkami przepis
500 gramów pieczarek oczyść w razie potrzeby. Jak mam duże pieczarki, to z kapeluszy zdejmuję placami "skórkę". Mniejsze kroję bez obierania. Najpierw kroję same ogonki, a po chwili również kapelusze. Pieczarek nie siekaj drobno, ponieważ kawałki pieczarek puszczą wodę i skurczą się jeszcze.
Pokrojone pieczarki wyłóż na nagraną patelnię z olejem lub masłem. Patelni nie przykrywamy przykrywką. Niezależnie od tego, czy będziesz mieszać pieczarki od razu, czy też poczekasz z zmieszaniem, pieczarki i tak puszczą sporo wody. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i podsmażać pieczarki tak długo, aż nadmiar wody odparuje, a kawałki pieczarek skurczą się i ładnie zarumienią. Podsmażaj je na odrobinę niższej niż średnia moc palnika nawet przez 20 minut. Z początku pieczarki będą "gotować" w wodzie, jednak z czasem woda odparuje i całość zgęstnieje. Zalecam bardzo często mieszać zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Pod koniec smażenia dodaj płaską łyżeczkę oregano oraz po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki. Całość posyp dwiema łyżkami świeżo siekanego szczypiorku.
Pieczarki przełóż do miski, by szybciej przestygły. Ostatecznie wyszło mi około 270 gramów podsmażonych pieczarek.
Porada: Jeśli chcesz wzbogacić farsz o cebulę, to możesz to zrobić (smażysz ją w pierwszej kolejności, przed dodaniem na patelnię pieczarek). Około 200 gramów cebuli obierz i pokrój jak najdrobniej. Na sporą i dobrze nagrzaną patelnię z grubym dnem wyłóż dwie łyżki oleju do smażenia, a po chwili również pokrojone cebule. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Po 10-12 minutach cebulka powinna się już ładnie zeszklić. Na patelnię dodajesz wówczas pieczarki i całość szykujesz jak wyżej.

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca). Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. W razie potrzeby lekko je rozwałkuj.
Do przestudzonych pieczarek dodaj około 100 gramów ulubionego żółtego sera. Ser zetrzyj wcześniej na małych lub średnich oczkach. Możesz też nie mieszać sera z pieczarkami, tylko wyłożyć na ciasto francuskie najpierw porcję pieczarek, a potem porcję sera.
Na całej powierzchni ciasta francuskiego rozłóż równo pieczarki z serem. Po dodaniu na ciasto wszystkich składników, można je zwinąć w ciasny rulon. Jeśli wolisz większe ślimaczki/paszteciki, to ciasto zwijaj "krótszą stroną". Tym razem zwijałam je szerszą stroną, by wyszło mi więcej ciastek na słono.

Na tym etapie można już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 190 stopni z grzaniem góra/dół lub też 180 stopni z termoobiegiem.
Rulon z ciasta ze składnikami lekko ściskam/dociskam, a następnie kroję w plasterki o szerokości około 1,5 cm na ślimaczki, lub też na kawałki szerokości około 3-3,5 cm - na paszteciki. Ślimaczki układam na płasko, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki układasz na blaszce bez zmiany pozycji, czyli tak jak były krojone. Zachowuję między nimi spore odstępy, ponieważ ślimaczki/paszteciki z ciasta francuskiego jeszcze mocno rosną w trakcie pieczenia. Wyszło mi równo 20 ciastek (trochę pasztecików i większość ślimaczków).
Blaszkę z gotowymi do pieczenia przekąskami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę i piecz je przez około 25 minut, (lub trochę dłużej) do ładnego zarumienienia się ciasta i składników.
Porada: Jeśli pieczesz tylko paszteciki, to od góry możesz je posmarować przed pieczeniem odrobiną rozbełtanego z żółtkiem mleka. Warto je wówczas czymś posypać, np. sezamem lub ulubionymi ziołami.

Ciasto francuskie z pieczarkami wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Będą pyszne i na ciepło i po przestudzeniu. Smakują super maczane w ketchupie. Możesz je podać jako samodzielne danie lub też w formie przystawki. Podane na stół, długo zachowają świeżość. Jest to więc przekąska idealna na wszelkie przyjęcia.


Ciasto francuskie z pieczarkami przechowuj w lodówce do około 3 dni. Przed podaniem warto je lekko podgrzać.
Zobacz moje inne pomysły na przekąski z ciasta francuskiego.
Smacznego.