Brukselka z bułką tartą
Brukselka podsmażana na patelni z bułką tartą i masłem, to niesamowicie pyszne danie. Brukselki posypuję jeszcze parmezanem i podaję z natką pietruszki. 'To jest super przepis.
- idealnie gotowane brukselki
- świetne również jako dodatek do obiadu
- dokładny opis wykonania i propozycje podania
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania brukselek maksymalnie: 15 minut
Liczba porcji: około 400 g dania
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
155 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 400 g świeżej brukselki
- 2 łyżki masła np. klarowanego - do 40 g
- 2 łyżki dobrej jakości bułki tartej - około 15 g
- 2 łyżki drobno tartego parmezanu - około 15 g
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki
- przyprawy: 1/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Brukselki z patelni
Brukselka ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 400 gramów brukselki podsmażonej na maśle. Będą to dwie większe porcje.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować brukselki z bułką tartą, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Brukselka przepis
Przygotuj około 400 gramów świeżej, nie za dużej brukselki. Każdą brukselkę skróć jeszcze odrobinę w miejscu, gdzie znajduje się mini głąb. Zdejmij brzydsze listki, które w większości same przy tym odchodzą, a następnie każdą kapustkę umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
W garnku zgotuj około 1500 ml wody. Dodaj łyżeczkę soli oraz brukselki. Garnka nie przykrywaj przykrywką. Zwiększ moc palnika, by woda znów zaczęła się gotować. Wyreguluj moc palnika by woda się gotowała, ale nie za mocno. Brukselki gotuj tak około 12-15 minut, a następnie od razu wyłów je przy pomocy metalowego cedzaka lub przelej do durszlaka. Mniejsze sztuki polecam wyławiać wcześniej, po około 8-10 minutach gotowania. Znacznie wcześniej wyławiam też ewentualne listki, które mogą odpaść z kapustek w trakcie gotowania. Wodę w której gotowały się brukselki wylewamy.
Porady: Można śmiało sięgać po dobrej jakości mrożoną brukselkę, ponieważ proces mrożenia odrobinę niweluje smak goryczki w kapustkach. Mini głąby można dodatkowo naciąć lekko na krzyż, ale nie jest to konieczne (wówczas brukselka szybciej się ugotuje). Garnka nie przykrywamy, by część nieprzyjemnego zapachu odparowała. Dodatkowo cały czas kontrolujemy gotujące się kapustki. Bardzo ważne jest to by nie gotować brukselki za długo, ponieważ zrobi się szara, gorzka, a w środku zbyt miękka i mazista. Ja tego nie robię, ale do garnka z osoloną wodą można dodać szczyptę cukru lub nawet trochę mleka, by dodatkowo pozbyć się smaku goryczki.
Na zdjęciu poniżej jeszcze parujące brukselki, dopiero co wyłowione z wrzątku.

Zacznij nagrzewać średnią lub dużą patelnię z grubym dnem (moc palnika niższa niż średnia). Wyłóż na nią dwie łyżki dobrej jakości bułki tartej. Bułkę praż przez kilka minut ciągle mieszając ją drewnianą łyżką, by lekko ściemniała. Kolejno na patelnię dodaj dwie łyżki masła. Mieszaj całość od razu, aż masło się roztopi i połączy z bułką tartą. Od razu dodaj ugotowaną wcześniej brukselkę (najlepiej jeszcze gorącą). Delikatnie mieszaj kapustki przez 3-4 minuty, by lekko się podsmażyły i oblepiły bułką z masłem. Pod koniec oprósz je solą i pieprzem i wymieszaj. Sprawdź smak brukselki i zdecyduj, czy chcesz dodać np. nieco więcej soli. Całą zawartość patelni wyłóż na półmisek.

Gotowe brukselki posyp przed podaniem startym na bardzo drobnych oczkach parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Brukselka z bułką tartą to super pyszne danie. Można je też podać jako dodatek do obiadu.
Porada: Natkę można zamienić na kolendrę, zaś parmezan na ser cheddar.


Smacznego.