Bazyliowe gofry

upieczone gofry z bazylią na białym tle
Bazyliowe gofry

 

Któż nie lubi gofrów? Myślę, że każdy z nas z pewnością zaliczył ich kilka będąc nad polskim morzem w czasie wakacji. I w sumie tak się utarło, że gofry jemy przede wszystkim na słodko, np. z bitą śmietaną i owocami, z cukrem pudrem lub z różnego rodzaju dżemami. Nie wszyscy wiedzą, że gofry również pysznie smakują na wytrawnie.

I dlatego dziś mam dla Ciebie rewelacyjny i prosty przepis na domowe gofry wytrawne, czyli bazyliowe gofry. Po prostu do ciasta dodałam pesto z bazylii i podałam je z dodatkiem mozzarelli, pomidorków i ogórków, ale bez wątpienia gofry te możesz również podać na słodko. Wtedy pesto zastąp zmiksowanymi listkami bazylii z oliwą, a gofry podaj np. z cukrem pudrem lub bitą śmietaną lub słodkim serkiem. Zapewniam Cię, że bazylia także wspaniale smakuje na słodko!

Zapraszam po przepis na chrupiące gofry, a na blogu znajdziesz też przepisy na ziemniaczane gofry, gofry z cukinii i gofry pełnoziarniste.




gofry na drewnianej białej desce

 

Bazyliowe gofry

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka  
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bazyliowego pesto*
  • 3 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*zamiast pesto możesz też wykorzystać zblendowaną bazylię z oliwą

Dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki
  • mini mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

 

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na gofry umieść w misce, następnie dokładnie zmiksuj.
  • Odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie gofrownicę posmaruj olejem i ją rozgrzej.
  • Nakładaj ciasto i piecz gofry, do momentu aż będą złociste i chrupiące.
  • Na koniec ułóż gotowe gofry na kratce, aby chwilę przestygły. 



gofry z mozzarellą i pomidorkami
 
 

Komentarze