Szybka tarta z cukinią

Szybka tarta z cukinią

Ciasto francuskie to czasami super rozwiązanie w kuchni. Można z niego na szybko wyczarować różnego rodzaju dania. Wystarczy kilka składników i przekąska, obiad lub deser gotowe. Dlatego ja w lodówce zawsze mam opakowanie tego ciasta na tak zwany wszelki wypadek 😀.

Doskonale też pasuje do potraw typu zero waste, czyli gdy czyścimy lodówkę z resztek. Tym razem wykorzystałam resztkę cukinii i śmietany i upiekłam pyszną wytrawną tartę.

Tarta z cukinii wspaniale smakuje na ciepło, ale możesz ją również podać na zimno. Spokojnie można ją też zabrać do pracy czy dać dziecku na drugie śniadanie.

 

 

 

 

Szybka tarta z cukinią

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę 24 x 24 cm

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz 
  • świeży tymianek do posypania


Wykonanie

  • Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidorki przekrój na pół.
  • W misce wymieszaj jajka, śmietanę i przyprawy.
  • Formę wyłóż ciastem, pamiętaj aby wykleić także jej brzegów. Ciasto nakłuj widelcem. 
  • Wyłóż na nie warzywa, wlej masę śmietankową, wyrównaj.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  • Tartę piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a następnie ok. 30 minut w 180 stopniach C. 
  • Na koniec tartę posyp świeżym tymiankiem. 

 

 

Komentarze